Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciastka orzechowe

Kruche ciastka z orzechami i migdałami w karmelu oraz dżemem morelowym. Słodka, chrupiąca, orzechowa warstwa karmelowa wspaniale współgra z kwaskowatym dżemem, czekoladą i grubą warstwą ciasta kruchego.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 130g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Masa:

  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 200g orzechów laskowych posiekanych
  • 200g migdałów posiekanych
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki wody
  • 6 łyżek dżemu morelowego (lub brzoskwiniowego)
  • 250g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę) posiekać nożem z mąką. Dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka i zagnieść kruche ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Przygotować masę. Masło roztopić w garnku. Dodać cukier, cukier waniliowy, wodę, orzechy i migdały. Gotować na małym ogniu przez 5 minut.
  3. Formę o wymiarach 30 x 40cm posmarować margaryną i posypać mąką. Spód formy wykleić ciastem kruchym. Ciast posmarować dżemem. Masę karmelowo- orzechową wylać na dżem.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.
  5. Ciasto pokroić na trójkąty.
  6. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przy pomocy pędzla wysmarować wszystkie boki trójkątów. Położyć najlepiej na kratce z piekarnika i pozostawić do wyschnięcia.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: finchen89.

zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

30 min.
porcje

Liczba sztuk:

30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

ciastka orzechowe

ciastka orzechowe

ciastka orzechowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony