Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Piernikowe ludziki

Grube, aromatyczne, a przede wszystkim miękkie ludziki z piernika. Pierniki są miękkie od razu po upieczeniu, a przechowywane szczelnie zamknięte w puszcze utrzymują swoją świeżość do ok. tygodnia. Ciasto jest bardzo smaczne i przyjemnie się z nim pracuje. Udekorowane lukrem sprawią wielką radość szczególnie dzieciom. Moje dzieci długo zwlekały przed pierwszym ugryzieniem takiego ludzika. Chodziły z nim jak z zabawką.

Z podanego przepisu można upiec również cienkie i chrupiące pierniki, jeśli takie bardziej preferujecie. Wystarczy rozwałkować ciasto cieniej, niż podaje przepis i piec troszkę dłużej, aż pierniki się ładnie zarumienią. Takie pierniczki można przechowywać w puszcze do miesiąca. Przepis pochodzi z tego blogu.

Składniki:
Ciasto piernikowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej (450g)
  • ¾ szklanki cukru brązowego (150g, może być ewentualnie zwykły biały)
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170g masła
  • ¾ szklanki melasy (ewentualnie ciemnego miodu np. leśnego)
  • 2 łyżki mleka

Lukier:

  • 1 białko
  • 1- 1,5 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • czarne (lub ciemne) perełki cukrowe do dekoracji oczu

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon, imbir, goździki, sól i sodę. Dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. Dodać stopniowo melasę i mleko. Dalej miksować, aż powstanie jednolita masa.
  2. Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na pół. Każdą część z osobna rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 6- 7 mm. (Rozwałkowane ciasto jest dość grube. Ciasto jest klejące i należy rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, żeby uniknąć podsypywania mąką). Rozwałkowane ciasta ułożyć razem z papierami na desce i wstawić do zamrażalnika na ok. 15- 20min. lub do lodówki na 2godz. lub całą noc.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175- 180°C.
  4. Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika i ściągnąć górny papier do pieczenia. Z ciasta wykrawać foremką ludziki (można również inne kształty) i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować pomiędzy papierami i wykrawać kolejne ludziki. (Tak, że nic się nie zmarnuje. Wychodzi ok. 2,5 blachy pierników).

02

  1. Piec jedną blachę po drugiem ok. 8- 11min. Bardzo ważne, aby nie piec za długo. Pierniki mają być blade. Muszą pozostać jasne, bo jeśli się zarumienią, będą chrupiące, a nie miękkie w środku. Ciastka pozostawić ok. 2 minut na blasze, kolejno wyłożyć je na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Wychodzi najczęściej ponad szklanka do 1,5). Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką i udekorować pierniki. Pozostawić, aż lukier wyschnie.
  3. Pierniczki przechowywać z zamkniętej puszcze, w temperaturze pokojowej do ok. 1 tygodnia.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

15-20min. lub 2- 12godz.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 8- 11 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

piernikowe ludziki

piernikowe ludziki

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Mopsik

    Przepis genialny. Wszystkim smakuje. Najlepszy na świecie. Ja osobiście dodaje więcej miodu i mleka, bo mi wychodzą zdeczka za suche. Przetestowałam wiele przepisów, ten NAJLEPSZY NA ŚWIECIE. Dziękuje serdecznie za niego!
    Ps. Jak komuś nie wychodzi to niech uwzględni fakt, że trzeba w gotowaniu mieć chociaż iskrę talentu. Pozdrawiam serdecznie.

  • marta

    ciastka są obrzydliwie słodkie... :( niestety nie jestem w ogóle zadowolona, stracony czas i pieniądze, bo pewnie wszystkie wylądują w śmietniku

  • Natalia

    Cześć! Dziękuje za przepis, bardzo mi się przydał, co prawda trochę go zmodyfikowałam ale pierniczki wyszły takie jakie sobie zamarzyłam.
    Zapraszam na bloga na którym podałam modyfikację. Mam nadzieje, ze się nie obrazisz, że w ogóle niektóre części są zgapione od Ciebie. Jeszcze raz dziękuje! ;)
    Wildelight.blogspot.com

  • Joanna

    Moniko tak, ten może być. Dla dzieci polecałabym szczególnie inny przepis na pierniczki: Kliknij na ten link Konsystencja ciasta jest bardzo fajna i moje dzieci ładnie sobie z nim dawały radę ;)

  • Monika8507

    Joanno wybacz, że tak Cie bombarduje pytaniami ale zależy mi żeby wszystko dobrze wyszło. Dzieci w przedszkolu mojego Syna mająw przedszkolu piec pierniczki, poproszono mnie o dobry przepis na piernoczki które można zjesc od razu po upieczeniu. Czy myslisz, że ten przepis bedzie dla dzieci odpowiedni? do wycinania kształtów itp. ? Dziękuje za odpowiedz

  • Joanna

    Moniko robiłam te pierniczki również w wersji bezglutenowej i tam właśnie użyłam przyprawy do piernika. Dałam wtedy 15g gotowej przyprawy do piernika. Miód możesz dać również jasny. Wydaje mi się, że to nie ma znaczenia, która melasa.

  • Monika8507

    Joanno i jeszcze jedno, szukałam na internecie melasy i w sprzedazy jest buraczana i trzcinowa, czy to wszystko jedno jaką sie doda?

  • Monika8507

    Joanno czyli zamiast cynamonu, gozdzikow i imbiru mozna dodac przyprawe do piernikow? I ile jej dac? I czy to wazne zeby miod byl ciemny?moj jest raczej jasny, czy bedzie to mialo wplyw na smak i kolor? Prosze o szybką odpowiedz. Pozdrawiam

  • Joanna

    Aniu jeśli mają być grube i miękkie to utrzymają się max do tygodnia w puszce. Jeśli zrobić cienkie, chrupiące to możesz je trzymać do miesiąca. Możesz przeczytać o tym we wstępie.

  • Ania

    Czy ciasteczka mogą być dłużej przetrzymywane niż tydzień w szczelnym pudełku???

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony