Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Oryginalne pierniczki norymberskie

Jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych pierniczków, przynajmniej na Bawarii. Nazywane są również pierniczkami Elizy. Można je znaleźć w każdym sklepie w okresie przedświątecznym. Są bardzo smaczne, mięciutkie od razu po upieczeniu i bardzo bakaliowe. Polane są lukrem rumowym lub czekoladą. Pierniki mogą być pieczone na opłatkach lub bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki:

Ciasto:

  • 170g cukru
  • 3 jajka
  • 100g masła
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżki kakao
  • 150g zmielonych orzechów
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 50g rodzynek
  • 50g wiórków kokosowych
  • 250ml mleka (temperatura pokojowa)
  • ewentualnie ok. 35 okrągłych opłatków o średnicy 70mm

Dodatkowo:

  • czekolada lub kuwertura (gorzka lub mleczna)
  • cukier puder
  • rum

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło, cukier i jajka utrzeć mikserem na puszystą masę.
  2. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Dodać stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodać stopniowo mleko.
  3. Jeśli pierniczki pieczone będą na opłatkach, należy ułożyć je na blasze do pieczenia i wyłożyć na nie łyżką dość grubą warstwę ciasta, pozostawiając mały odstęp od brzegu. (Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 7cm. Wychodzą 4 blachy pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować okręgi od razu na 4 arkuszach papieru. Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki).

2

  1. Pierniczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciepłe pierniczki posmarować lukrem (cukrem pudrem wymieszanym z rumem na gładką masę) lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
  3. Pierniczki są od razu gotowe do spożycia.

Źródło: Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: lebkuchen-rezepte.de

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Oryginalne pierniczki norymberskie Oryginalne pierniczki norymberskie Oryginalne pierniczki norymberskieOryginalne pierniczki norymberskie

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony