Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Vanillekipferl

Vanillekipferl to obok Zimtsterne najpopularniejsze niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Są bardzo kruche, słodkie i orzechowo- waniliowe. Bardzo smaczne.

Składniki:

  • 100g zimnego masła
  • 140g mąki pszennej
  • 30g zmielonych migdałów
  • 20g zmielonych orzechów laskowych
  • 35g cukru
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • około 70g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić w drobne kawałki. Dodać mąkę, migdały, orzechy, cukier, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i żółtko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
  2. Kolejno uformować z ciasta wałek o około 8mm grubości.
  3. Wałek pokroić na małe kawałeczki (wałeczki) o długości około 6- 7cm.
  4. Każdy wałeczek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
  5. Księżyce układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 10-15 min. w temperaturze 180°C.
  2. W miseczce wymieszać cukier puder i 4 łyżeczki cukru waniliowego.
  3. Po upieczeniu zostawić na chwilę ciasteczka na blasze (są bardzo kruche i mogłyby się połamać), a następnie jeszcze ciepłe obtaczać w przygotowanym cukrze. Pozostawić do ostygnięcia. Ewentualnie jeszcze raz obtoczyć w cukrze.

Przepis pochodzi z gazety "Laura. Backen".

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 10- 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 60 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):
 

60 kcal, Białko: 1g, Tłuszcz: 4g, Węglowodany: 6g

Vanillekipferl

Vanillekipferl

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony