Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Vanillekipferl

Vanillekipferl to obok Zimtsterne najpopularniejsze niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Są bardzo kruche, słodkie i orzechowo- waniliowe. Bardzo smaczne.

Składniki:

  • 100g zimnego masła
  • 140g mąki pszennej
  • 30g zmielonych migdałów
  • 20g zmielonych orzechów laskowych
  • 35g cukru
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • około 70g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić w drobne kawałki. Dodać mąkę, migdały, orzechy, cukier, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i żółtko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
  2. Kolejno uformować z ciasta wałek o około 8mm grubości.
  3. Wałek pokroić na małe kawałeczki (wałeczki) o długości ok. 6- 7cm.
  4. Każdy wałeczek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
  5. Księżyce układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 minut w temperaturze 180°C.
  2. W miseczce wymieszać cukier puder i 4 łyżeczki cukru waniliowego.
  3. Po upieczeniu zostawić na chwilę ciasteczka na blasze (są bardzo kruche i mogłyby się połamać), a następnie jeszcze ciepłe obtaczać w przygotowanym cukrze. Pozostawić do ostygnięcia. Ewentualnie jeszcze raz obtoczyć w cukrze.

Przepis pochodzi z gazety "Laura. Backen".

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 10- 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 60 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):
 

60 kcal, Białko: 1g, Tłuszcz: 4g, Węglowodany: 6g

Vanillekipferl

Vanillekipferl

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony