Ciasteczka z fasoli

Zdrowe, czekoladowe ciasteczka z fasoli. Ciasteczka fasolowe są pyszne, miękkie, mocno czekoladowe i umiarkowanie słodkie. Można je jeść bez wyrzutów, ponieważ są zdrowe, bez mąki, tłuszczu, mogą być również wegańskie. Są bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 1 puszka białej lub czerwonej fasoli* (waga po odsączeniu ok. 250g)
  • 1 jajko (lub 1 łyżka nasion chia)
  • 20g kakao
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 50g cukru (lub ksylitolu)

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę z puszki przełożyć na sitko, przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia.
  2. W wersji bez jajka należy łyżkę nasion chia zalać 4 łyżkami wody i pozostawić na 15 minut do napęcznienia.
  3. 50g czekolady posiekać na nie za drobne kawałki. Odstawić na bok.
  4. 100g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  5. Odsączoną fasolę przełożyć do miski. Dodać jajko (lub napęczniałe nasiona chia) i cukier (lub ksylitol). Zmiksować blenderem na gładką masę.
  6. Dodać płynną czekoladę i wymieszać łyżką. Na końcu wmieszać kakao.
  7. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować rękami kulki, układać je na blasze i spłaszczyć. (Można ręce zwilżyć wodą). W ciasteczka powtykać kawałki odłożonej czekolady.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

Uwaga:

  • Można również użyć suszonej fasoli. Należy odważyć ok. 125g fasoli, zalać wodą i pozostawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia ugotować w osolonej wodzie, a następnie odsączyć na sitku. Odważyć 250g.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka z fasoli Ciasteczka z fasoli Ciasteczka z fasoli