Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Heidesand

Kruche, maślane ciasteczka o delikatnie cytrynowej nucie. Mają okrągły kształt, a ich brzeg obtoczony jest w cukrze. Zaliczają się do klasycznych ciasteczek pieczonych na północy Niemiec w okresie Bożonarodzeniowym.

Oryginalne przepisy często podają, aby masło najpierw roztopić, aż lekko zbrązowieje. Piekłam te ciasteczka w dwóch wersjach. W pierwszej wersji dodałam zimne masło pokrojone na kawałki i zagniotłam ciasto kruche. W drugiej wersji roztopiłam masło. Łatwiejsza do zrobienia jest wersja z zimnym masłem. Łatwiej się ciasto formuje, a gotowe ciasteczka wychodzą ładne i równe (zdjęcie pierwsze i drugie). Z roztopionym masłem ciasteczka są trochę bardziej aromatyczne, bardziej chrupiące i według mnie troszkę smaczniejsze. Jednakże z wyglądu wychodzą brzydsze niż te z dodatkiem zimnego masła (ciasteczka na zdjęciu trzecim i czwartym).

Składniki na ok. 90 sztuk:

  • 375g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 130g cukru pudru
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • żółtko (może być również białko lub całe jajko, a w wersji bez jajek: woda)
  • cukier zwykły lub brązowy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i chłodne masło (pokrojone na kawałki lub roztopione do lekkiego zbrązowienia) przełożyć do miski. Zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  2. Ciasto podzielić na 4 równe części i uformować 4 wałki o średnicy 3cm. Wałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na parę godzin.

2

  1. Wałki posmarować rozkłóconym żółtkiem i obtoczyć w cukrze. Wałki kroić na plasterki o grubości ok. 8mm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą cztery blachy ciasteczek. Gdyby ciasto podczas krojenia trochę się kruszyło, można pozostawić je na blacie na chwilę, aby lekko się ociepliło i zmiękło. Będzie wówczas łatwiejsze w krojeniu).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12 minut, na jasno złoty kolor, w temperaturze 180°C.
  3. Ciasteczka przechowywane w puszcze utrzymują się ok. 3- 4 tygodni.

Smacznego.

Heidesand

Heidesand

Heidesand

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Barbara

    Ciasteczka upieczone, dobre ale wolałabym słodsze. Na razie schowałam do puszki, muszę zobaczyć czy zmiękną. Po upieczeniu są kruche. Moje nie wyszły takie ładne jak powyżej na zdjęciach, może dlatego że nie rozgrzałam piekarnika do 180 st. , bo jak wkładałam blaszkę to jeszcze piekarnik nie był całkowicie nagrzany (bo ponoć z termoobiegiem nie wymaga nagrzewania). Robiłam je w pośpiechu, następnym razem postaram się żeby wyszły lepiej.

    Załączniki :
  • Angie

    Ciasteczka wyszły mi dokładnie jak na zdjęciu. Są łatwe i szybkie w wykonaniu a co najważniejsze przepyszne. Pychotka. :)

  • Ania

    Nie wiem co zrobiłam źle, ale ciasteczka nie wyszły mi takie równe, robiłam wersje z zimnym masłem, a wyszły bardziej płaskie i rozlane. Co absolutnie nie ujmuje im smaku, wyszły przepyszne :)

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Polecam przeczytać artykuł "Jak upiec makaroniki" i obejrzeć film podany na dole...
Witam Wszystko wyszło pięknie ale w piekarniku nie powstała obwódka na dole maka...
Możesz dać nutellę.
Witam. Czy ciasto mogę posmarować nutellą, zamiast masą budyniową i na to przykl...
Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony