Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Heidesand

Kruche, maślane ciasteczka o delikatnie cytrynowej nucie. Mają okrągły kształt, a ich brzeg obtoczony jest w cukrze. Zaliczają się do klasycznych ciasteczek pieczonych na północy Niemiec w okresie Bożonarodzeniowym.

Oryginalne przepisy często podają, aby masło najpierw roztopić, aż lekko zbrązowieje. Piekłam te ciasteczka w dwóch wersjach. W pierwszej wersji dodałam zimne masło pokrojone na kawałki i zagniotłam ciasto kruche. W drugiej wersji roztopiłam masło. Łatwiejsza do zrobienia jest wersja z zimnym masłem. Łatwiej się ciasto formuje, a gotowe ciasteczka wychodzą ładne i równe (zdjęcie pierwsze i drugie). Z roztopionym masłem ciasteczka są trochę bardziej aromatyczne, bardziej chrupiące i według mnie troszkę smaczniejsze. Jednakże z wyglądu wychodzą brzydsze niż te z dodatkiem zimnego masła (ciasteczka na zdjęciu trzecim i czwartym).

Składniki na ok. 90 sztuk:

  • 375g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 130g cukru pudru
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • żółtko (może być również białko lub całe jajko, a w wersji bez jajek: woda)
  • cukier zwykły lub brązowy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i chłodne masło (pokrojone na kawałki lub roztopione do lekkiego zbrązowienia) przełożyć do miski. Zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  2. Ciasto podzielić na 4 równe części i uformować 4 wałki o średnicy 3cm. Wałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na parę godzin.

2

  1. Wałki posmarować rozkłóconym żółtkiem i obtoczyć w cukrze. Wałki kroić na plasterki o grubości ok. 8mm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą cztery blachy ciasteczek. Gdyby ciasto podczas krojenia trochę się kruszyło, można pozostawić je na blacie na chwilę, aby lekko się ociepliło i zmiękło. Będzie wówczas łatwiejsze w krojeniu).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12 minut, na jasno złoty kolor, w temperaturze 180°C.
  3. Ciasteczka przechowywane w puszcze utrzymują się ok. 3- 4 tygodni.

Smacznego.

Heidesand

Heidesand

Heidesand

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony