Kokosanki

160 Komentarzy
Kokosanki

Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi. Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymują świeżość do ok. 1 tygodnia.

Składniki na ok. 27 sztuk:

  • 200 g wiórków kokosowych (najlepiej drobnych)
  • 50 g masła
  • 2 białka (najlepiej z jajek rozmiaru M o temp. pokojowej)
  • 120 g drobnego cukru do wypieków

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

2

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.

3

  1. Ubite białka wymieszać delikatnie szpatyłką lub łyżką z chłodnymi wiórkami kokosowymi. (Masa jest dość gęsta).

4

  1. Wykładać łyżeczką na dwie bachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane. (Powinno wyjść ok. 26- 27 sztuk).

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 27

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kokosanki Kokosanki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 5 lat temu
    Piekłam 15 min, przypaliły się, piekłam 13 min, też się przypaliły. Chyba ma Pani zepsuty piekarnik.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gisia · 5 lat temu
      Myślę że to raczej coś nie tak z Pani piekarnikiem. Mi wychodzą idealne po ok 15 minutach.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Roksana · 4 lat temu
        U mnie tak samo 15 min idealne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ibid · 5 lat temu
    Naprawdę pyszne. Ledwo się skończyły, a ja już musiałam upiec drugą porcję. Tym razem podwójną :D wcześniej znalam przepis, ale dodatkowo z klikiem ryżowym też boskie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta Gójska · 5 lat temu
    Z podanych ilości zrobiłam 9 dużych i wyszły boskie! Dziękuję za ten przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 5 lat temu
    Nigdy nie jadlam wspanialszych kokosanek!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorix · 5 lat temu
    Polecam, pychotki:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 5 lat temu
    Ciekawe przepisy prosze o eiecej przepisow dzieki Urszula
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 lat temu
    Pieczecie z termoobiegiem? Mi wyszły płaskie ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Inka · 5 lat temu
      Pani Asiu, to wina białek. We wszystkich bezach i bezikach jajka (a właściwie białka) muszą być w temperaturze pokojowej. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Luke · 5 lat temu
    Przy takich ilościach kokosanki wychodzą zbyt suche. Na 200g kokosa powinny być 4 białka - jeżeli dwa, to chyba jakieś XXL.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Obłędne !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 5 lat temu
    Wlasnie zrobiłam. Są pyszne!!! Zmieniłam trochę proporcje. 100g masla, 200g wiórków, 5 białek i 180 g cukru. Wyszły idealne. 160 stopni ok 15 minut. Wyszło ok. 60 szt. Na zdjeciu już została niecała polowa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Super! Szybko i smacznie. Polecam ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pat · 5 lat temu
    Kokosanki są obłędne!!!!! Robiłam z wiórkami z Lidla i z tymi z bakaland. Nic się nie rozpłynęło... No chyba że w ustach ;)))) kocham je z dzieciakami!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 5 lat temu
    Miałam akurat 4 białka i tyle dodałam. Kokosanki wyszły jak trzeba. W piekarniku gazowym musiałam przetrzymać 35 minut. Dziękuję za przepis☺
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 4 lat temu
      Nie dobre wrzuciłam do kosza suche jak wiór
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    Za pierwszym razem mi się rozsypywały, ale zorientowałam się po wszystkim, że na odwrót położyłam papier do pieczenia (o ja blondynka :P ). Trochę się kruszyły, ale były pyszne! Może dlatego, że użyłam niewysuszonej pulpy po mleku kokosowym? A może dlatego, że mam piekarnik gazowy, w którym trochę inaczej się piecze (przy temperaturze 180 stopni zarumieniły mi się dopiero po jakiś 40 min.!). Zaraz będę robić drugi raz ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 5 lat temu
      Jestem w materii pieczenia laikiem, nawet nie wiedziałam że można źle położyć papier ? dziękuję za wpis. Widać wiele jeszcze przede mną nauki. A kokosanki pyszne :400g wiórków 4 białka jaj rozmiar L , 50 g masła i 6 łyżek cukru ale pudru. Mniam smacznego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystyna Bilczewski · 5 lat temu
    Po co masło? Lepsze bez tego. 500g wiórek kokosowych, 150g cukru, 4 białka.
    Białka ubić z cukrem i wymieszać z kokoskiem i na blachę. Piec tak jak wyżej polecono. Pyszne i szybko zrobione.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Elżbieta · 5 lat temu
      dla smaku kobieto!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 5 lat temu
    Ten przepis zagościł na stałe w mojej kuchni już od paru lat. Polecam fanom kokosanek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Dziękuję za przepis kokosanki w piekarniku A ciastka maslane są pyszne. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oleńka · 5 lat temu
    Właśnie upiekliśmy z mężem. Daliśmy 180 g wiórek kokosowych, bo już przy cieście bounty widziałam, że są strasznie suche. Dodałam 2 białka i 90 g cukru. Rewelacyjne. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 5 lat temu
    Niestety nie wyszły ciasteczka. Rozpadają się po upieczeniu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mariola · 5 lat temu
      Super przepis,super wyszły ,bardzo smaczne -dziękuję.Czekam na inne przepisy.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 5 lat temu
    Masa wyszła mi sypka. Dodałam dodatkowo jeszcze 3 białka oczywiście ubite i wyszło to samo. Musiałam formować w rękach. Po upieczeniu były bardzo kruche aż się rozpadały.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 5 lat temu
      Robiłam z tego przepisu wychodzą smaczne choć trochę za slodkie ale po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika dobrze jest przestudzic kokosanki wtedy przy przekładaniu przestały się rozsypywac. Przekładałam drewniana szpatułka.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 3 lat temu
      U mnie to samo! Nie mogłam nawet w rękach formować. I dodałam dwa białka i nic nie pomogło... Przepis trzeba zmodyfikować żeby wyszły kokosanki...