Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi. Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymują świeżość do ok. 1 tygodnia.
Składniki na ok. 27 sztuk:
200 g wiórków kokosowych (najlepiej drobnych)
50 g masła
2 białka (najlepiej z jajek rozmiaru M o temp. pokojowej)
120 g drobnego cukru do wypieków
Sposób przygotowania:
Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
Ubite białka wymieszać delikatnie szpatyłką lub łyżką z chłodnymi wiórkami kokosowymi. (Masa jest dość gęsta).
Wykładać łyżeczką na dwie bachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane. (Powinno wyjść ok. 26- 27 sztuk).
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Naprawdę pyszne. Ledwo się skończyły, a ja już musiałam upiec drugą porcję. Tym razem podwójną :D wcześniej znalam przepis, ale dodatkowo z klikiem ryżowym też boskie ;)
Wlasnie zrobiłam. Są pyszne!!! Zmieniłam trochę proporcje. 100g masla, 200g wiórków, 5 białek i 180 g cukru. Wyszły idealne. 160 stopni ok 15 minut. Wyszło ok. 60 szt. Na zdjeciu już została niecała polowa
Kokosanki są obłędne!!!!! Robiłam z wiórkami z Lidla i z tymi z bakaland. Nic się nie rozpłynęło... No chyba że w ustach ;)))) kocham je z dzieciakami!!!!
Za pierwszym razem mi się rozsypywały, ale zorientowałam się po wszystkim, że na odwrót położyłam papier do pieczenia (o ja blondynka :P ). Trochę się kruszyły, ale były pyszne! Może dlatego, że użyłam niewysuszonej pulpy po mleku kokosowym? A może dlatego, że mam piekarnik gazowy, w którym trochę inaczej się piecze (przy temperaturze 180 stopni zarumieniły mi się dopiero po jakiś 40 min.!). Zaraz będę robić drugi raz ;)
Jestem w materii pieczenia laikiem, nawet nie wiedziałam że można źle położyć papier ? dziękuję za wpis. Widać wiele jeszcze przede mną nauki. A kokosanki pyszne :400g wiórków 4 białka jaj rozmiar L , 50 g masła i 6 łyżek cukru ale pudru. Mniam smacznego
Po co masło? Lepsze bez tego. 500g wiórek kokosowych, 150g cukru, 4 białka.
Białka ubić z cukrem i wymieszać z kokoskiem i na blachę. Piec tak jak wyżej polecono. Pyszne i szybko zrobione.
Właśnie upiekliśmy z mężem. Daliśmy 180 g wiórek kokosowych, bo już przy cieście bounty widziałam, że są strasznie suche. Dodałam 2 białka i 90 g cukru. Rewelacyjne. :)
Masa wyszła mi sypka. Dodałam dodatkowo jeszcze 3 białka oczywiście ubite i wyszło to samo. Musiałam formować w rękach. Po upieczeniu były bardzo kruche aż się rozpadały.
Robiłam z tego przepisu wychodzą smaczne choć trochę za slodkie ale po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika dobrze jest przestudzic kokosanki wtedy przy przekładaniu przestały się rozsypywac. Przekładałam drewniana szpatułka.