Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi. Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymują świeżość do ok. 1 tygodnia.
Składniki na ok. 27 sztuk:
200 g wiórków kokosowych (najlepiej drobnych)
50 g masła
2 białka (najlepiej z jajek rozmiaru M o temp. pokojowej)
120 g drobnego cukru do wypieków
Sposób przygotowania:
Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
Ubite białka wymieszać delikatnie szpatyłką lub łyżką z chłodnymi wiórkami kokosowymi. (Masa jest dość gęsta).
Wykładać łyżeczką na dwie bachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane. (Powinno wyjść ok. 26- 27 sztuk).
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Beznadziejny przepis, kokosanki kompletnie nie chcą się formować a gdy już na sile się je zbije to się w piekarniku rozpadają. Masakra.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
7 lat temu
Hmm a mnie się udały
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dawid·
7 lat temu
Dokładniej ubij białko, powinno zadziałać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Meeg·
7 lat temu
Dokładnie, niestety, tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
7 lat temu
Wyszły świetne,dalam 90 g cukru i tak sa b.słodkie .Upieklam na karmelowy brąz i mają fajny smak prazonego kokosu są chrupkie a środek lekko miękki.Najpier formowalam łyżką a drugą blachę kulki ciut większe od rafaello....kulki lepsze...:)))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
7 lat temu
REWELACJA!!! PRZEPIS DLA ZABIEGANYCH NA SZYBKO..DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM -MARTA
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Viola·
7 lat temu
Witam
Czy zamiast masła można użyć oleju kokosowego?
pozdrawiam Viola
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Myślę, że warto spróbować.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Slawcio·
7 lat temu
Są MEGA :D:D:D ale cukru można dać 50% I też będą super :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Plewa·
8 lat temu
Właśnie zrobiłam z półtorej porcji, ale dodałam tylko 70 gram cukru trzcinowego i są świetne. Pycha.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
8 lat temu
Ja dałam 250g wiórków, 3 białka i cukier trzcinowy. Wyszły super :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Milena·
8 lat temu
Upiekłam dzisiaj, czemu moje nie wyszły chrupiące?
Dziś upiekłam z córeczką po raz drugi według tego przepisu. Bardzo nam smakują ale z połową porcji cukru.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
9 lat temu
Właśnie dziś upiekłam kokosanki z tego przepisu , są super. Ja dodaje więcej kokosu , według własnego uznania , żeby było geste. Czas pieczenia , zależy od wielkości formowanych kokosanek . Pychotka. :) Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lilia·
9 lat temu
Zeby uformowane kokosanki nie rozlewaly sie, a byly zwiezle, najlepiej wstawic na jakies 15min do lodowki mase( az wiorki napecznieja).
PS ja rowniez dodalam 3 bialka:) PYCHA
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
9 lat temu
A mi z tego przepisu nie wychodza rozpływaja sie na cala blache i spalaja sie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mm·
9 lat temu
mi się kiedyś rozpłynęły jak piana z białek nie była całkiem sztywna :) a tak to zawsze są śliczne i pyszne, super przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
7 lat temu
Warto dobrze ubić pianę,ja dalam szczyptę soli
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krzysiek·
9 lat temu
Witam.
Chciałem się podzielić z ludźmi, którzy nie jedż węglowodanów. Zrobiłem to bez cukru i jest mega. Zachowujemy proporcje jak w przepisie po prostu nie dodając cukru.
Ja dodałem jeszcze szczypte proszku do pieczenia ale uważam że nic nie dał :)))
Pozdrawiam Bezwęglowodanowców :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
9 lat temu
Kokosanki wyszly pyszne. przepis łatwy i szybki.
Ja skrócilam czas pieczenia do 10 minut, bo zdążyły się ladnie przyrumienić.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasiasss·
9 lat temu
Wczoraj wypróbowany przepis. Wyszły pycha! W imieniu koleżanki też dziękuję ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Elvi·
9 lat temu
Ciastka wyszły przepyszne. Myślę, że nawet jak ktoś nie przepada za kokosem, to te ciastka mu posmakują. Zniknęły w jedno popołudnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karol·
10 lat temu
Witam drogie Panie i Panowie :) Dzisiaj zrobiłem po raz pierwszy kokosanki z tego właśnie przepisu :) Wyszły przepyszne lecz płaskie... Formowałem je w kształcie kulek, starałem sie robić żeby były wyższe no ale nie wyszło.. Możecie coś poradzic? Robiłem składniki x2
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
10 lat temu
Wyszły przepyszne,przepis koniecznie do zapisania w Moim"przepiśniku".