Bethmännchen

Bethmännchen to jedne z popularnych niemieckich ciasteczek świątecznych. Pochodzą z Frankfurtu nad Menem. Legenda mówi, że Bethmännchen zostały stworzone przez paryskiego cukiernika Jean Jacques Gautenier, który gotował dla rodziny Bethmann. Początkowo ciasteczka były pieczone z czterema połówkami migdałów, które miały oznaczać czterech synów Bethmann (Moritz, Karl, Alexander und Heinrich). Kiedy jednak Heinrich umarł, ciasteczka wypiekano już tylko z trzema połówkami migdałów.

Bethmännchen to małe marcepanowe kulki z trzema połówkami migdała, posmarowane żółtkiem i upieczone. Jest wiele przepisów na te ciasteczka. Do masy marcepanowej dodaje się często białko, wodę różaną, czasami mąkę pszenną. Poniżej przedstawiam Wam najprostszą wersję tych ciasteczek, które od lat piecze moja koleżanka. Dodaje ona tylko i wyłącznie skrobię ziemniaczaną. Ciasteczka są szybkie i bardzo proste do przygotowania. Na pewno każdy sobie z nimi poradzi. Do tego są bezglutenowe, a jeśli ktoś nie może jeść jajek to spokojnie można zrezygnować z żółtka do posmarowania ciasteczek. Ciasteczka nie będą się wtedy tak ładnie błyszczały, ale smak pozostanie ten sam.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że masa marcepanowa jest bezglutenowa.

Składniki na ok. 20- 25 sztuk:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • ok. 50 g migdałów

Do posmarowania:

  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Migdały przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut i obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać i obrać). Obrane migdały dobrze osuszyć na ściereczce, a następnie, przy pomocy małego nożyka, podzielić na połówki.
  2. Masę marcepanową zagnieść ze skrobią. Uformować wałek, podzielić go na 20- 25 części i uformować kulki.

2

  1. Każdą kulkę uformować na kształt jajka i w wcisnąć po 3 połówki migdała, szpicem do góry.
  2. Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozkłóconym żółtkiem.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  2. Ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce do 4 tygodni.
Kuchnia

Kuchnia:

Niemiecka

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 20- 25

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Bethmännchen Bethmännchen