Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasteczka rabarbarowe

Miękkie, soczyste ciasteczka z kawałkami rabarbaru i czekolady. Ciasteczka są miękkie w środku i lekko chrupiące z brzegu. Rabarbar łagodzi słodycz czekoladowych ciasteczek i nadaje im ładny wygląd. Ciasteczka są łatwe i szybkie do przygotowania. W sam raz gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a świeży rabarbar dostępny jest w sklepie.

Zaletą tego przepisu jest to, że nie używamy miksera. Wystarczy tylko trzepaczka i łyżka ;).

Składniki:

  • 90g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mleka
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 140g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125g świeżego rabarbaru

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki 0,5- 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać).
  2. Masło i cukier przełożyć do garnka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż masło się roztopi. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Gdy masło z cukrem ostygnie, dodać jajko, cukier waniliowy i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.
  4. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekaną na grube kawałki czekoladę.
  5. Połączyć płynne i suche składniki, mieszając łyżką. Na końcu wmieszać rabarbar.

2

  1. Przy pomocy dwóch łyżeczek wykładać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Między ciasteczkami należy zachować spory odstęp. Ciasteczka mocno rozpływają się na boki podczas pieczenia. Wychodzą dwie blachy ciasteczek. Piec jedną blachę po drugiej).

3

  1. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku 10min. w temperaturze  190°C. Kolejno zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec dalej 15- 20min.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: vanillakitchen.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 22
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasteczka rabarbarowe

ciasteczka rabarbarowe

ciasteczka rabarbarowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Estera

    a bez rabarbaru można je zrobić

  • Domi

    Ciasteczka przeeepyszne! Zrobiłam z dwóch porcji właśnie i zaczynam dwie kolejne! Mama jest cukiernikiem i stwierdziła, że są wyśmienite :) POLECAM!

  • Magda

    Ciasteczka są wspaniałe:) dziękuję za przepis i polecam każdemu, kto jeszcze się waha, czy je zrobić. Smak rabarbaru i czekolady cudnie zrównoważony. Zgodnie z opisem: ciastka są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, lecz nielepiące do zębów czy podniebienia. Piękne, smaczne i banalnie proste do zrobienia. Niczego więcej nie można oczekiwać:)

  • Joanna

    Moniko musiało być ciasto gęstsze, ale dlaczego to nie wiem. Z drugiej strony patrząc to chyba lepiej jak są kształtne niż plackowate :roll:

  • Monika

    Pani Joanno, dzisiaj zrobiłam ciasteczka z rabarbarem, przepis zrobiłam z podwójnej proporcji, bo zależało mi na większej ilości, konsystencja wyglądała tak jak na Pani zdjęciach niestety ciasteczka się nie rozlały, pozostały w takiej postaci w jakiej je nałożyłam na blachę jaka mogła być tego przyczyna? Dodam ,że w smaku są bardzo dobre :)

  • Angelika

    Witam, mam pytanie, ile trzeba sztuk rabarbaru, aby było 125g ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

  • Magda

    Polecam te ciasteczka,dzis je robilam,wszystkim smakowaly:-)fajne polaczenie rabarbaru i czekolady.smak jest nie Do opisania ,trzeba samemu skosztowac by muc sie delektowac:-)

  • Martula

    Ciasteczka wyglądają obłędnie, świetne połączenie rabarbaru i czekolady. Ale u nas jeszcze nigdzie nie widziałam rabarbaru, wiosna spóźnia się w tym roku. My jesteśmy bezglutenowi i bez laktozowi, spróbuję wykorzystać inną mąkę, może się uda.

    Pozdrowienia z Gdańska,

  • basia

    dzięki za przepis, jest napewno świetny, inny niż te które znam( na bazie rabarbaru) jest na czasie, będę próbowac, bo mam w ogrodzie kilka krzaków ( ?) rabarbaru, pozdr.

  • gin

    No to teraz już na pewno nie będę mogła spać... Cudne są te ciastka - przygotuję je na otwarcie sezonu rabarbarowego w tym roku - oby już niedługo! :)

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony