Waniliowe ciasteczka bezglutenowe

Proste, kruche ciasteczka bezglutenowe o smaku waniliowym upieczone z mąki jaglanej i ryżowej. Można je pozostawić bez dekoracji albo ozdobić czekoladą, czy lukrem. Płynną czekoladę lub lukier można posypać dodatkowo kolorową posypką. Przy przygotowywaniu ciasteczek proszę zwrócić uwagę, aby wszystkie składniki były bezglutenowe.

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (waga ok. 37- 40g)
  • do ok. 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100 g mąki jaglanej (lub drobno zmielonej kaszy jaglanej)
  • 100 g mąki ryżowej (lub drobno zmielonego ryżu)
  • 75 g cukru
  • 125 g masła, schłodzonego
  • 1 jajko, schłodzone (Należy zważyć białko z żółtkiem. Potrzebne jest 60g. Jeśli będzie mniej, dolać tyle zimnej wody, aby otrzymać 60g)

Dodatkowo:

  • mąka ryżowa do podsypywania
  • czekolada do dekoracji, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Zważyć budyń w proszku i dosypać tyle skrobi, aby uzyskać 50g.
  2. Dodać mąkę jaglaną, ryżową i cukier. Wymieszać.
  3. Dodać zimne, pokrojone na małe kawałki masło i jajko. Zagnieść najlepiej robotem kuchennym lub ręcznie na jednolite, dość gęste ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  4. Blat posypać grubo mąką ryżową i położyć schłodzone ciasto. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować je na grubość ok. 4 mm i wykrawać dowolne kształty.
  5. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).

2

  1. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół, aż ciasteczka zaczną rumienić się na brzegach. Po upieczeniu pozostawić na blasze do lekkiego ostygnięcia, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden róg i udekorować dowolnie ciasteczka.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: kuechengoetter.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 40

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Waniliowe ciasteczka bezglutenowe Waniliowe ciasteczka bezglutenowe