Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Bardzo smaczne, mocno czekoladowo- kokosowe ciasteczka. Właściwie według oryginału powinny być przygotowane na mące ryżowej. Robiłam je już trzy razy. Raz z mąki pszennej, raz z mąki ryżowej i raz z uniwersalnej mąki bezglutenowej. Wszystkie bardzo smaczne. Wersję bezglutenową jadło wiele osób i nikt nie domyślił się, że są bezglutenowe ;). Z mąki pszennej wychodzą według mnie najlepsze. Są w środku tak jakby wilgotne, klejące.
Sfotografowałam ciasteczka na mące ryżowej. Z mąki pszennej wychodzą idealne półkuleczki :)

Składniki:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 50g masła
  • 3 jajka (średniej wielkości)
  • 100g cukru
  • 30g kakao
  • 90g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej lub uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 200g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W miseczce wymieszać kakao, mąkę i wiórki kokosowe.
  3. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo roztopioną czekoladę.
  4. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą składniki z miski.
  5. Pozostawić do 10 – 15min. (Ciasto zgęstnieje. Gdyby było za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Ja nie dosypywałam).
  6. Formować w rękach małe kuleczki. (Jeżeli przygotowujemy ciasteczka w wersji bezglutenowej, to należy robić małe kleksy łyżeczką, w dość sporych odstępach) i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wychodzą 3 blachy ciasteczek.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 12 min. w temperaturze 180°C (góra- dół), jedną blachę po drugiej. Ciasteczka są idealne, gdy z zewnątrz są suche, a w środku jeszcze miękkie. Wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Długo zachowują świeżość przechowywane z zamkniętym pojemniku np. w słoiku. 
Smacznego.

Zmieniony przepis na podstawie przepisu ze strony: rezepte.anleiter.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

ok. 12 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 50
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Aga zwykła pszenna. Może być poznańska.

  • Gość - Aga

    Jaka dokładnie ma być mąka? : Krupczatka, Tortowa czy Poznańska

  • Gość - Monika

    ciasteczka pyszne! moje troszkę inaczej wyglądają, gdyż: nie używam mąki pszennej, dodałam więc żytniej, nie miałam czekolady, więc rozpuściłam trochę więcej masła (75g) oraz trochę więcej cukru dorzuciłam do jajek. Pachną w całym domu i pewnie zaraz znikną, mimo, że są ciepłe :)))

  • Gość - Joanna

    Poziomko to są akurat ciasteczka czekoladowo- kokosowe. Jeśli nie dodasz kokosu, to powinnaś dodać coś innego dla uzyskania podobnej konsystencji. Spróbuj np. z posiekanymi drobno orzechami, czy dodaj więcej mąki.

  • Gość - Poziomka

    Czy można nie dodawać kokosa, bo ja nie lubię. :P

  • Gość - Maria

    Dziękuję za przepis, wyszły PYSZNE! :)

  • Gość - Aga

    No i niestety.. to ciasto też odpadło. Kąpiel wodna czekolady (3-krotna) kończy się gęstnieniem czekolady i tyle w temacie ciasteczek :(


    a dodajesz do czekolady masło???

  • Gość - Aga

    Robiłam ciasteczka z czekoladą mleczną Wedel i zwykłą gorzką 70% kakao - WYSZŁY PYYYSZNEE ! Bardzo dziękuję za łatwy i godny polecenia przepis, który każdej "nieporadnej" kucharce pozwoli zabłysnąć wśród bliskich :) ps. UWAGA! nie polecam używania tej samej blachy, która jest już nagrzana, do drugiej porcji ciastek, bo mogą się przypalić od spodu.

  • Gość - Joanna

    Aga gorzkie.

  • Gość - Aga

    jeżeli mam dodać 30g kakao to gorzkie czy słodkie to kakao

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcz...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony