Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Maślane ciasteczka

Ciasteczka są bardzo kruche i maślane. Najlepsze same bez żadnej dekoracji, ponieważ są bardzo, bardzo słodkie. Choć ze względu na zbliżające się Walentynki zrobiłam je w kształcie serc i udekorowałam czerwonym cukrem. Nie radzę zastępować masła margaryną. Mają być przecież maślane.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 90g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 190g masła

Do dekoracji:

  • lukier (1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody)
  • cukier
  • czerwony barwnik spożywczy z tubki (musi być płynny)

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godz.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2,5- 3 blachy).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  4. Do cukru dodać trochę czerwonego barwnika. Dokładnie wymieszać.
  5. Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać dokładnie z ok. 3 łyżkami gorącej wody. (Jeśli podczas lukrowania, lukier zacznie gęstnieć, dodać jeszcze trochę gorącej wody). Na polukrowane ciasteczko ułożyć mniejszą foremkę i wsypać do niej czerwony cukier. Gdy lukier zastygnie, ściągnąć nadmiar cukru (ręką lub pędzelkiem).

02

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

1 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Maślane ciasteczka

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcz...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony