Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Maślane ciasteczka

Ciasteczka są bardzo kruche i maślane. Najlepsze same bez żadnej dekoracji, ponieważ są bardzo, bardzo słodkie. Choć ze względu na zbliżające się Walentynki zrobiłam je w kształcie serc i udekorowałam czerwonym cukrem. Nie radzę zastępować masła margaryną. Mają być przecież maślane.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 90g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 190g masła

Do dekoracji:

  • lukier (1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody)
  • cukier
  • czerwony barwnik spożywczy z tubki (musi być płynny)

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godz.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2,5- 3 blachy).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  4. Do cukru dodać trochę czerwonego barwnika. Dokładnie wymieszać.
  5. Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać dokładnie z ok. 3 łyżkami gorącej wody. (Jeśli podczas lukrowania, lukier zacznie gęstnieć, dodać jeszcze trochę gorącej wody). Na polukrowane ciasteczko ułożyć mniejszą foremkę i wsypać do niej czerwony cukier. Gdy lukier zastygnie, ściągnąć nadmiar cukru (ręką lub pędzelkiem).

02

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

1 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Maślane ciasteczka

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony