Talarki z kremem marcepanowo- czekoladowym

Kruche ciasteczka przekładane kremem czekoladowym z dodatkiem marcepanu. Marcepan nie dominuje. Jest zaledwie delikatnie wyczuwalny, co nadaje ciasteczkom oryginalnego i ciekawego smaku. Krem jest maślany, więc ciasteczka polecam tylko osobom lubiącym masy.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 75 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 200 g masła (lub margaryny), zimnego i pokrojonego na kawałki

Nadzienie:

  • 100 g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
  • 100 g masy marcepanowej
  • 100 g masła, temperatura pokojowa

Dekoracja:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5cm. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 8- 10 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 180°C). Ciasteczka studzić na kratce kuchennej.
  4. Przygotować nadzienie: Gorzką czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Marcepan zetrzeć na tarce i razem z masłem utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać powoli chłodną, ale płynną czekoladę.
  6. Na połowie ciasteczek zrobić kleksa z masy i przykryć drugim ciasteczkiem lekko dociskając. Pozostawić ciasteczka, aby masa lekko stwardniała. (Można wstawić do lodówki, będzie szybciej).
  7. Mleczną czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka moczyć do połowy w czekoladzie lub pomalować za pomocą pędzelka. Tak samo postąpić z czekoladą gorzką. Pozostałą czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden róg i udekorować dowolnie ciasteczka.

Uwaga:

  • Ciasteczka przechowuję w lodówce, ze względu na masło w masie.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Die große Advents- Bäckerei".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 40 (ciasteczek o śr. 4cm) lub ok. 30 (o śr. 5cm)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Talarki z kremem marcepanowo- czekoladowym Talarki z kremem marcepanowo- czekoladowym Talarki z kremem marcepanowo- czekoladowym