Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Talarki z kremem marcepanowo- czekoladowym

Kruche ciasteczka przekładane kremem czekoladowym z dodatkiem marcepanu. Marcepan nie dominuje. Jest zaledwie delikatnie wyczuwalny, co nadaje ciasteczkom oryginalnego i ciekawego smaku.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 50g zmielonych migdałów
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 200g masła lub margaryny

Nadzienie:

  • 100g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
  • 100g masy marcepanowej
  • 100g miękkiego masła

Dekoracja:

  • 150g czekolady mlecznej
  • 50g białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godz.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5cm. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 8- 10 minut w temperaturze 200°C (termoobieg: 180°C). Ciasteczka ostudzić na kratce z piekarnika.
  4. Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Marcepan zetrzeć na tarce i razem z masłem utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać ostudzoną czekoladę.
  6. Na połowie ciasteczek zrobić kleksa z masy i przykryć drugim ciasteczkiem lekko dociskając. Pozostawić ciasteczka, aby masa lekko stwardniała. (Można wstawić do lodówki, będzie szybciej).
  7. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zamoczyć do połowy w czekoladzie lub pomalować za pomocą pędzla.
  8. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasteczka np. tworząc wzorki przy pomocy wykałaczki.

Uwaga: Ciasteczka przechowuję w lodówce, ze względu na masło w masie.

Przepis pochodzi z gazety: „Die große Advents- Bäckerei”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 8- 10min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 40 (ciasteczka o średnicy 4cm), około 30 (o śr. 5cm)
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Talarki z kremem marcepanowo- czekoladowym

Talarki z kremem marcepanowo- czekoladowym

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony