Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasteczka lawendowe

W ogródku i w kuchni pachnie lawendą. Pieką się lawendowe ciasteczka. Są bardzo kruche i szybkie w przygotowaniu. Lawenda delikatnie nadaje ciasteczkom ciekawej nuty. Nie jest jej bowiem dużo.

Składniki:

  • 140g zimnego masła
  • 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy
  • 65g cukru
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 240g mąki
  • 3 żółtka
  • 1 filiżanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Cukier wymieszać z lawendą.
  2. Masło utrzeć mikserem ze skórką z cytryny i cukrem z lawendą na puszystą masę. Dalej miksując dodać po jednym żółtku. Dodać mąkę i najlepiej ręcznie zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i wykrawać ciasteczka. Ciasteczka powinny mieć około 5mm grubości. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 15min. w temperaturze 180°C.

Przepis pochodzi ze strony: www.bym.de, „Lavendelkekse”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Ciasteczka lawendowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony