Ciasto czekoladowe bez cukru, glutenu i laktozy

Wilgotne, zwarte ciasto czekoladowe bez glutenu i laktozy, osłodzone daktylami. Udekorowane jest polewą czekoladowo- bananową i prażonymi orzechami.

Składniki:

  • 300 g suszonych daktyli bez pestek
  • 200 ml wody
  • 90 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 120 g mąki gryczanej lub ryżowej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 300 ml mleka kokosowego z puszki
  • 4 białka

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle przełożyć do rondelka, zalać wodą i zagotować. Gotować na małej mocy palnika ok. 15- 20 minut, aż daktyle zmiękną i płyn wyparuje. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Mąkę, zmielone orzechy, daktyle, olej kokosowy, przyprawy, proszek do pieczenia, kakao, żółtka i mleko kokosowe zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na najwyższych obrotach.
  2. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać szpatułką do ciasta.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować krem według przepisu: „Krem czekoladowo- bananowy”. Krem wyłożyć na ciasto.
  6. Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie posypać nimi krem.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki "Süsses ohne Frust" Ulrika Hoffer.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: wysoki
Ciasto czekoladowe bez cukru, glutenu i laktozy Ciasto czekoladowe bez cukru, glutenu i laktozy