Pleśniak z jabłkami

Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, kwaskowatych powideł śliwkowych lub dżemu, jabłek i słodkiej pianki bezowej. Ciasto jest naprawdę pyszne. Znam je od dzieciństwa.

Do ciasta kruchego nie dodaję cukru. Całość jest wystarczająco słodka od powideł i bezy. Ciasto jest wspaniałe, słodko- kwaskowe. Kto mi nie ufa na słowo, może dodać troszkę cukru, według własnego gustu ;), ale obiecuję, że nie trzeba.

Składniki:

Ciasto kruche (bez dodatku cukru):

  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao (do ciemnego ciasta)

Piana bezowa:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Warstwa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek (np. szara reneta)
  • 1 łyżka cynamonu
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • cukier do smaku (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • ok. 300- 350g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto podzielić na 3 części: ½, ¼ i ¼. (Podzielić ciasto na pół. Jedną połowę jeszcze raz na pół).
  3. ¼ ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.
  4. Drugą ¼ część ciasta zagnieść z łyżką kakao. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.
  5. Największą część ciasta (½ ciasta) wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania jabłek.
  6. Przygotować warstwę jabłkową: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wycisnąć sok z jabłek. Jabłka wymieszać z cynamonem i według uznania z rodzynkami. Jeśli jabłka są kwaśne, dodać cukier do smaku.
  7. Na cieście wyklejonym w formie rozsmarować powidła (lub dżem). Na powidła wyłożyć jabłka.
  8. Ciasto kakaowe wyciągnąć z zamrażarki i zetrzeć na jabłka.
  9. Przygotować pianę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
  10. Na ciasto kakaowe wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto jasne.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Pleśniak z jabłkami Pleśniak z jabłkami Pleśniak z jabłkami