Tort jogurtowo- śmietankowy z galaretkami

Lekki tort biszkoptowy z grubą warstwą lekkiej, nie za słodkiej pianki jogurtowo- śmietankowej z kawałkami różnokolorowych galaretek. Tort udekorowany jest kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz kawałkami galaretek. Doskonale nada się na dziecięcą imprezę lub przyjęcie urodzinowe dla dorosłych.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 120 g
  • ¾ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody (w wersji bezglutenowej pominąć wodę)

Pianka jogurtowo- śmietankowa:

  • 4 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
  • 400 g jogurtu greckiego lub innego, gęstego jogurtu naturalnego
  • 400 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 40 g cukru
  • 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 6 listków żelatyny)

Poncz:

  • ok. 1 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny (lub w wersji dla dorosłych: 50ml wódki)
  • 2 łyżeczki cukru

Krem z serka mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 300 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy. Galaretki włożyć na parę godzin do lodówki, aby stężały.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Po ostygnięciu przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  5. Przygotować poncz. Przegotowaną i ostudzoną wodę wymieszać z sokiem z cytryny (lub wódką) i cukrem.
  6. Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać. Odłożyć ok. 1/3 do dekoracji.
  7. Przygotować piankę jogurtowo- śmietankową. Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
  8. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostawić, aż jogurt zacznie tężeć.
  9. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek.
  10. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Zacisnąć obręcz do tortu. (Tort jest wysoki, obręcz tortownicy byłaby za niska). Blat nasączyć częścią ponczu i wyłożyć połowę pianki. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć resztę pianki. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć.
  11. Tort wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki, aby pianka stężała.
  12. Po tym czasie przygotować krem z serka mascarpone. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Miksować do zgęstnienia. Za długie miksowanie spowoduje zwarzenie się kremu). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  13. Boki i wierzch tortu posmarować kremem. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować tort. Ozdobić odłożonymi kostkami galaretki. (Do środka dałam drobno posiekaną, czerwoną galaretkę).
  14. Tort przechowywać w lodówce.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort jogurtowo- śmietankowy z galaretkami Tort jogurtowo- śmietankowy z galaretkami Tort jogurtowo- śmietankowy z galaretkami