Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Szarlotka z bezą i kruszonką

Pyszna, krucha, delikatna szarlotka na kruchym cieście z jabłkami i bezą. Jest delikatna, maślana, po prostu pyszna. Smakuje o każdej porze roku, a szczególnie polecam ją jesienią i zimą na rozpogodzenie pochmurnych dni.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 5 żółtek
  • 420g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280g masła

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dodatkowo:

  • 1,2 kg jabłek (np. szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać resztę składników i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  2. 1/3 schłodzonego ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć ponownie do lodówki.
  3. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 175°C z termoobiegiem. (lub 180°C grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i wymieszać z cynamonem. (Do jabłek nie dodaję cukru, całe ciasto jest wystarczająco słodkie).
  5. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
  6. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto z lodówki.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub w 180°C przy ustawieniach góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Szarlotka z bezą i kruszonką Szarlotka z bezą i kruszonką

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Aleksandra

    Ciasto zrobiłam i jest pyszne pomimo jednej wady - beza opadła mi dosyć mocno. Czy miała Pani kiedyś z taką sytuacja do czynienia? Ma Pani pomysł z czego mogło to wynikać?

  • Tak i trudno znaleźć powód. Czasami tak się zdarza, pomimo, że piana jest bardzo dobrze ubita, super rośnie w piekarniku, to podczas stygnięcia potrafi klapnąć. Dodatek budyniu (lub mąki ziemniaczanej) i soku z cytryny (lub octu) powinien wzmocnić bezę i zapobiec właśnie opadaniu. Można studzić ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach, tylko nie w zamkniętych, bo w piekarniku powstanie wilgoć i beza prawie, że na pewno opadnie. Moja koleżanka, która piecze tą szarlotkę non stop i beza jej zazwyczaj wychodzi wysoka to miała też takie przypadki, że jej opadła. Ciasto kruche, które jest na bezie też ją przygniata. Ciasto jest ciężkie i do tego tłuste, a to wpływa na nią niekorzystnie. Jeśli chcesz mieć wysoką pianę na wierzchu ciasta to możesz spróbować dodać mniejszą ilość ciasta na górę lub z niego zrezygnować lub próbować do skutku. Powodzenia :)

  • Aleksandra

    W odpowiedzi na: Joanna Moderator

    Dziękuję za odpowiedź. Na pewno będe próbować do skutku, bowiem ciasto to jest nieziemskie - nawet z opadniętą bezą :)

  • gin

    Oj tak, kawałeczek takiej szarlotki w pochmurny dzień to czysta rozkosz i pełnia szczęścia :)

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony