Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort mandarynkowo-serowo-makowy

Ciasto jest pyszne, leciutkie i orzeźwiające. Spód tortu zrobiony jest z wilgotnego ciasta ucieranego, na który nałożona jest pyszna masa makowo- serowa z dodatkiem mandarynek. Na górze tortu ułożone są mandarynki, zalane polewą do tortów, bądź galaretką i posypane płatkami migdałowymi. Tort jest bogaty w różne smaki, które bardzo dobrze się ze sobą komponują.

Składniki:

  • 125g margaryny
  • 250g cukru
  • 3 jajka
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 listków żelatyny ( = 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • mandarynki w puszce (ok. 350g- waga samych owoców)
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300g serka mascarpone (lub 250g serka mascarpone + 50g twarożku śmietankowego)
  • 150g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 opakowanie gotowej masy makowej (250g)
  • 1 opakowanie polewy do tortów przeźroczystej (Tortenguss) lub galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego
  • ewentualnie płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę z 125g cukru utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera. Mąkę dodać do utartej masy.
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Wyłożyć ciasto.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mandarynki odsączyć na sitku. Potrzebne będzie ¼ litra soku z mandarynek. Połowę mandarynek pokroić na mniejsze kawałki.
  6. Słodką śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy.
  7. Mascarpone, kwaśną śmietanę, 100g cukru i sok pomarańczowy utrzeć na gładką masę mikserem. 2 łyżki masy serowej połączyć w osobnej misce z gotową masą makową. Odstawić na bok.
  8. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Dodać ubitą śmietanę i pokrojone mandarynki.
  9. Wokół ciasta założyć obręcz i nałożyć połowę kremu serowego. Na to wyłożyć łyżką kleksy z maku i przykryć pozostałą masą serową. Masę wyrównać i wstawić do lodówki na godzinę.
  10. Pozostałe mandarynki ułożyć w kształcie kwiatków na masie. Tortenguss wymieszać z 25g cukru i połączyć z sokiem z mandarynek. Ciągle mieszając zagotować. Gotową polewę pozostawić na chwilę, aby lekko przestygła i wylać na tort. Ewentualnie posypać tort migdałami i wstawić do lodówki.

Przepis pochodzi z gazety "Tina. Sonderheft".

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki
kcal Wartości odżywcze (porcja):

530 kcal/ 2220kJ

Białko: 8g, Tłuszcz: 32g, Węglowodany: 52g

 Tort mandarynkowo-serowo-makowy

Tort mandarynkowo-serowo-makowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Polecam przeczytać artykuł "Jak upiec makaroniki" i obejrzeć film podany na dole...
Witam Wszystko wyszło pięknie ale w piekarniku nie powstała obwódka na dole maka...
Możesz dać nutellę.
Witam. Czy ciasto mogę posmarować nutellą, zamiast masą budyniową i na to przykl...
Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony