Ciasto cytrynowo- marcepanowe z porzeczkami

Cytrynowe, wilgotne ciasto ucierane pokryte lekką, marcepanową warstwą z zatopionymi w niej czerwonymi porzeczkami. Warstwa marcepanowa ma za zadanie osłodzić kwaśne porzeczki. Ciasto jest lekkie i słodko- kwaśne.

Składniki:
Ciasto cytrynowe:

  • 100g masła
  • 90g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40ml soku z cytryny (potrzebna jest 1 cytryna)

Warstwa marcepanowa:

  • 200g masy marcepanowej
  • 200g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • ok. 250g porzeczek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto ucierane. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać powoli sok z cytryny. (Masa może się zwarzyć, ale to nie szkodzi). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do lekkiego zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  3. W tym czasie przygotować porzeczki. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
  4. Masę marcepanową pokroić na kawałki. Dodać śmietanę, jajka i skrobię. Zmiksować blenderem na gładką masę.
  5. Podpieczony spód wysunąć z piekarnika. Wylać masę marcepanową i posypać porzeczkami. (Porzeczki zatopią się w masie). Wsunąć formę do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż masa zetnie się i przyrumieni.
  6. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepłe ciasto wyłożyć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.

Ciasto cytrynowo- marcepanowe z porzeczkami

Ciasto cytrynowo- marcepanowe z porzeczkami