Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Piankowe ciasto czekoladowo- daktylowo- bananowe

Lekkie, puszysto- piankowe i delikatne ciasto czekoladowe. Pieczone jest bez dodatku mąki, a swoją słodycz zawdzięcza suszonym daktylom, bananom, sokowi pomarańczowemu i czekoladzie. Mnie pozytywnie zaskoczyła jego delikatność.

Składniki na ok. 10 sztuk:

  • 100g suszonych daktyli (bez pestek)
  • 200ml soku pomarańczowego (dałam z wyciśniętych pomarańczy)
  • 100g bananów (ok. 1 sztuki, waga ze skórką)
  • 200g czekolady lub kuwertury gorzkiej (o ok. 50% zawartości kakao)
  • 125g masła
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle posiekać na kawałki. Przełożyć do niedużego rondelka i zalać 100ml soku pomarańczowego. Gotować, aż sos się zagęści. (Od zagotowania trwa to dosłownie chwilę).
  2. 100g banana obrać ze skórki. Garnek ściągnąć z pieca i do gorącej masy dodać banana. Zmiksować blenderem na puree.
  3. Czekoladę (lub kuwerturę) posiekać i razem z masłem pokrojonym na kawałki roztopić w kąpieli wodnej. Połączyć z masą daktylowo- bananową. (Najlepiej wymieszać trzepaczką). Dodać resztę soku pomarańczowego i wymieszać.
  4. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć mikserem na puszystą masę. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  5. Do masy czekoladowo- daktylowo- bananowej wmieszać najpierw ubite żółtka, a na końcu delikatnie szpatułką ubitą pianą.
  6. Dno tortownicy o średnicy ok. 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Polecam tortownicę o średnicy 22cm, ponieważ w 20cm nie zmieściło mi się całe ciasto. Powinno zostać trochę miejsca w formie, bo ciasto lekko rośnie. Minimum należy pozostawić ok. 2 cm). Ciasto przełożyć do formy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół lub 160°C z termoobiegiem). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w zamkniętym piekarniku następne 20 minut. Następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto, aż ostygnie. Chłodne wstawić najlepiej na noc do lodówki (ale niekoniecznie).
  8. Ciasto oddzielić nożem od formy i posypać z wierzchu kakao.

Smacznego.

Na podstawie przepisu ze strony: essen-und-trinken.de

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 20 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 10
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Piankowe ciasto czekoladowo- daktylowo- bananowe

Piankowe ciasto czekoladowo- daktylowo- bananowe

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony