Rolada czekoladowa z bananami

Mocno czekoladowa rolada biszkoptowa z bananem w środku. Krem w środku rolady jest dość zbity, maksymalnie czekoladowy i nie za słodki, a nawet wytrawny w smaku. Całość udekorowana jest kakaową bitą śmietaną i plasterkami banana.

Składniki:

Biszkopt:

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 70 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Krem czekoladowy:

  • 120 g czekolady gorzkiej
  • 4 listki żelatyny (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 banany

Do dekoracji:

  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 banan
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Mąkę wymieszać ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  2. Gotowe ciasto rozłożyć na dużej blasze z piekarnika (o wymiarach ok. 30x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 11 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
  4. Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt przełożyć papierem do góry na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę gorzką posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody.
  7. 400 g śmietany ubić na sztywno. 4 łyżki ubitej śmietany dodać do chłodnej czekolady i delikatnie wymieszać.
  8. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać trzy łyżki czekolady i wymieszać, a następnie dodać do reszty czekolady. Na końcu dodać resztę bitej śmietany i delikatnie połączyć składniki.
  9. 2 banany obrać ze skórki i ułożyć, jeden za drugim, wzdłuż dłuższego boku biszkoptu.

2

  1. Krem czekoladowy wyłożyć na biszkopt, przykrywając banany i pozostawiając odstęp przy wszystkich brzegach.

3

  1. Ciasto zwinąć w roladę.
  2. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  3. Ubić 400 g śmietany, dodając pod koniec 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżkę kakao. Kakaową śmietaną posmarować roladę.
  4. Banana obrać, pokroić na plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny. Pozostałą śmietaną i plasterkami banana udekorować roladę. Roladę wstawić do lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Rolada czekoladowa z bananami Rolada czekoladowa z bananami