Tort truflowy z białej czekolady

Lekki, biały tort z masą truflową przygotowaną na bazie białej czekolady. Wzbogacony jest dodatkiem malin, które przełamują słodycz białej czekolady. Dzięki nim tort w przekroju prezentuje się ładnie. Mogę sobie wyobrazić, że równie dobrze pasowałyby tutaj kwaśne kuleczki porzeczek, jeżyny, jagody lub kawałki wiśni.
Cały tort udekorowany jest z góry wiórkami z białej czekolady i domowymi truflami. Bok tortu obsypany jest płatkami migdałowymi, które smakowo bardzo dobrze pasują do całości i dodatkowo ozdabiają tort.

Tort można zacząć piec dzień lub nawet dwa dni wcześniej wieczorem. Najpierw należy przygotować  masę truflową do przełożenia tortu i masę na trufle do dekoracji oraz upiec biszkopt. (Obie masy truflowe powinny spędzić najlepiej noc w lodówce lub co najmniej 4 godz.). Kolejnego dnia należy złożyć tort i go udekorować. Po niedługim schłodzeniu w lodówce (2- 3godz.) można tort podawać lub przechować do dnia następnego.

Składniki:
Biszkopt:

Masa truflowa:

  • 300g białej czekolady
  • 400g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100g masła
  • 200g malin

Poncz:

  • ½ szklanki zimnej wody
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

  1. Co najmniej dzień wcześniej przygotować masę truflową. Czekoladę posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić na noc do lodówki.
  2. Również co najmniej dzień wcześniej należy przygotować masę na domowe trufle według przepisu: ”Trufle z białej czekolady”.
  3. Przygotować biszkopt genueński według przepisu „Biszkopt genueński”. (Biszkopt też najlepiej przygotować dzień wcześniej. Po ostygnięciu należy przykryć go ściereczką, aby nie wysychał).
  4. Następnego dnia przygotować domowe trufle i gotowe schłodzić w lodówce.
  5. Biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały trzy blaty.
  6. Przygotować poncz. Wymieszać wodę z likierem pomarańczowym. Odstawić na bok.
  7. Schłodzoną masę truflową ubić mikserem do momentu zgęstnienia masy.
  8. Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć 1/3 masy truflowej. Na masie rozłożyć połowę pokrojonych na połówki malin, lekko wciskając je w masę. Przykryć drugim blatem, nasączyć i rozłożyć połowę z pozostałej masy. Rozłożyć resztę pokrojonych na połówki malin. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Górę i bok tortu posmarować pozostałą masą truflową.
  9. Boczną ściankę czekolady ściąć obieraczką do warzyw. Tak powstałymi wiórkami czekoladowymi posypać górę tortu.
  10. Ułożyć parę trufli z białej czekolady.
  11. Bok tortu obsypać migdałami w płatkach (lub wiórkami kokosowymi), dociskając je lekko ręką.
  12. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 2- 4 godz.

Smacznego.

Tort truflowy z białej czekolady

Tort truflowy z białej czekolady

Tort truflowy z białej czekolady

Tort truflowy z białej czekolady