Proste ciasto biszkoptowe z budyniem waniliowym, świeżymi truskawkami i musem truskawkowym. Lekkie i orzeźwiające.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
- ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
- ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
- 2 łyżki wody
Poncz:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek zimnej wody
Warstwa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
- 60 g cukru
- 750 ml mleka
Mus truskawkowy:
- 250 g truskawek
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 20 g cukru (lub do smaku)
Dodatkowo:
- ok. 800 g truskawek
Sposób przygotowania:
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
- Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, zużywając 60g cukru i 750ml mleka.
- Gorący budyń rozłożyć na biszkopcie. Od razu ułożyć truskawki, układając je szpicem do góry i wciskając w budyń.
- Przygotować mus truskawkowy: 250g truskawek, sok z cytryny i cukier zmiksować blenderem na mus (w razie potrzeby dosłodzić).
- Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać szybko ze zmiksowanymi truskawkami. Gotowy mus wylać na truskawki.
- Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby mus stężał.
Smacznego.
Czas przygotowania: |
około 30 min. | |
Czas pieczenia: |
około 30 min. | |
Liczba porcji: |
około 24 | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |