Kula truskawkowo- kokosowa

Lekki, orzeźwiający tort biszkoptowy w kształcie kuli wypełniony delikatnym, piankowym kremem serowym o smaku truskawkowo- kokosowym.

Składniki:

Ciasto biszkoptowe:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 120 g
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody (w wersji bezglutenowej pominąć wodę)

Nadzienie:

  • 200 g truskawek
  • 500 g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 8 listków żelatyny (= 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • dżem truskawkowy (ok. 350g)
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka truskawek do dekoracji (u mnie 11 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć tak, aby powstały trzy blaty.
  3. Pierwszy blat pokroić na 8 trójkątów. Drugi pokroić na paski o szerokości 3cm.
  4. Miskę o średnicy ok. 20- 22cm wyłożyć folią spożywczą. W misce ułożyć trójkąty (wychodzi ok. 6 lub 6,5 trójkątów). Górny brzeg miski wyłożyć paskami z biszkopta.

2

  1. Dżem lekko podgrzać i pędzelkiem lub łyżką rozsmarować na wyłożonym w misce biszkopcie.
  2. Przygotować nadzienie. Połowę truskawek zmiksować blenderem. Drugą połowę pokroić w małą kostkę.
  3. Żelatynę namoczyć w sześciu łyżkach zimnej wody. Ser, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę. Dodać zmiksowane truskawki i wiórki kokosowe. Wymieszać. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
  4. Ubić 300g słodkiej śmietany i wmieszać delikatnie do kremu. Na końcu wmieszać pokrojone truskawki.
  5. Krem wyłożyć na biszkopt w misce i przykryć trzecim blatem biszkoptu.
  6. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  7. Kolejno odwrócić miskę z ciastem do góry dnem, zdjąć miskę i folię spożywczą. Obciąć wystającą część z trzeciego, dolnego biszkoptu.
  8. Ubić 400g słodkiej śmietany. Pod koniec ubijania dodać  2 łyżki cukru pudru. (Do ubitej śmietany można dodać dla koloru ok. 3 sztuki zmiksowanych na puree truskawek. Wówczas śmietana będzie miała lekko różowy kolor). Ubitą śmietaną posmarować kulę. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować kulę. Ozdobić plasterkami truskawek.
  9. Ciasto przechowywać w lodówce.

Uwagi:

szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 1/2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

 Kula truskawkowo- kokosowa

Kula truskawkowo-kokosowa

Kula truskawkowo-kososowa

¾