Mazurek chałwowy

Chałwowy mazurek w kształcie jajka. Kruche, chrupiące ciasto pokryte jest słodką, mocno chałwową masą. Brzeg udekorowany jest dwoma, skręconymi wałeczkami ciasta.

Gotowy mazurek ma wymiary ok. 30x 20cm.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M)

Masa chałwowa:

  • 170g chałwy waniliowej
  • 50ml słodkiej, płynnej śmietany 30-36%
  • 30g masła

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Uformować z ciasta kulkę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
  3. Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Z ciasta wyciąć kształt jajka. (Do tego celu użyłam tortownicy o średnicy 20cm. Można również użyć wcześniej przygotowany szablon z papieru).

2

  1. Ciasto razem z papierem ułożyć na dużej blasze z piekarnika.
  2. Z resztek zrobić ozdobny brzeg. (Można na przykład uformować dwa cienkie wałeczki i skręcić je ze sobą. Skręcone wałeczki ułożyć na brzegu ciasta, lekko je dociskając). Jeśli pozostanie jeszcze niewykorzystane ciasto można wykorzystać je do dekoracji.

3

  1. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę chałwową. Chałwę pokruszyć. Przełożyć do garnka. Dodać śmietanę i masło. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Gdy się zagotuje, a masło roztopi, ściągnąć z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę. Lekko ostudzić, a następnie wyłożyć na podpieczony spód.
  3. Udekorować według uznania.
  4. Mazurek przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy