Czekoladowa drożdżówka

Czekoladowe ciasto drożdżowe przekładane cienką warstwą czekolady i wafelków czekoladowych.  Taka dość zwyczajna drożdżówka tylko, że czekoladowa. Dodatek czekolady i wafelków powoduje, że ciasto jest delikatnie nawilżone i jeszcze bardziej czekoladowe. W dodatku ładnie się prezentuje. Wafelki nie są wyczuwalne. Czekolada się rozpuści podczas pieczenia i pozostaną tylko białe kawałki wafelków, które korzystnie wpływają na wygląd drożdżówki. Zamiast wafelków można użyć np. posiekanych orzechów włoskich. Możecie również dodać więcej czekolady do środka, jeśli chcecie.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml mleka
  • 50g cukru
  • 40g kakao
  • 360g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • 2 białka (rozmiar L)
  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 50g wafelków w czekoladzie (typu Prince Polo)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru i kakao. Wymieszać. Dodać jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. (Można wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Zaraz po uformowaniu:

2Po wyrośnięciu:

3

  1. Formę keksową, o długości 30cm wysmarować masłem (lub margaryną) i wyłożyć papierem do pieczenia. (Formę smarujemy tłuszczem, aby łatwiej było wyłożyć ją papierem do pieczenia. Papier się do niej przyklei). Formę odstawić na bok.
  2. Wafelek i czekoladę posiekać i wymieszać razem. Odstawić na bok.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm.

4

  1. Białka ubić na sztywno i rozłożyć na cieście. Posypać wafelkami i czekoladą.

56

  1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

7

  1. Paski ułożyć jeden na drugim. (Można ułatwić sobie pracę przenosząc ciasto na łopatce).

8

  1. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.

9

10

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

Czekoladowa drożdżówka

Czekoladowa drożdżówka

Czekoladowa drożdżówka