Tarta z masłem orzechowym i precelkami

Nietypowa tarta o ciekawej kompozycji smakowej. Znajdziecie w niej pyszny krem z masła orzechowego i serka kremowego, słone precelki i czekoladę. Tartę przygotowuje się bez pieczenia, na chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych i czekolady. Całość smakuje bardzo dobrze.

Użyłam prostokątnej formy o wymiarach 35x 11cm zużywając 70% podanych składników.

Tartę można przygotować również w wersji bezglutenowej używając precelków bezglutenowych np. Salinis firmy Schär i używając bezglutenowych płatków kukurydzianych.

Składniki:

  • 400g gorzkiej czekolady
  • 60g + 28 małych, słonych precelków (w zastępstwie paluszków)
  • 125g płatków kukurydzianych
  • 2 listki żelatyny ( = 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 80g cukru
  • 150g masła orzechowego (użyłam bez kawałków orzechów)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód. Formę prostokątną (o wymiarach ok. 20x 28cm, najlepiej z wyciąganym dnem i niskim brzegiem) wyłożyć folią spożywczą.
  2. 175g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. 60g precelków i płatki kukurydziane rozkruszyć na drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z płynną czekoladą. Wyłożyć do formy, wyklejając dno i boki formy. (Najłatwiej jest ugniatać masę w formie tyłem łyżki). Formę wstawić na 1godz. do lodówki.
  3. W międzyczasie namoczyć żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5- 10min. do napęcznienia.
  4. Serek kremowy, masło orzechowe i cukier zmiksować krótko na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do kremu.
  5. Schłodzony spód wyciągnąć (przy pomocy folii) z formy, ściągnąć folię i ułożyć spód na paterze. Na spód wyłożyć przygotowany krem i wyrównać. Wstawić do lodówki na 2 godz.
  6. 225g czekolady połamać i roztopić w kąpieli wodnej. 28 precelków zanurzać w czekoladzie (używając widelca), potrząsnąć, aby nadmiar czekolady spłynął i układać precelki na papierze do pieczenia. Pozostawić, aż czekolada zastygnie. Pozostałą czekoladę ponownie roztopić i wylać na schłodzone ciasto. Ułożyć czekoladowe precelki i ponownie schłodzić co najmniej 1 godz.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: ""Lecker, Bakery" Special 2013, Nr.1

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 4 godzin
porcje

Liczba porcji:

ok. 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tarta z masłem orzechowym i precelkami

Tarta z masłem orzechowym i precelkami