Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ucierane ciasto z owocami

Przy takich upałach nie ma się czasem ochoty na wielkie wypieki, a owoce sezonowe w pełni. Dlatego na takie dni mam dla Was szybkie i proste ciasto z owocami i kruszonką. Coś słodkiego i prostego do kawy lub herbaty.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 300g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 200ml maślanki
  • 500g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 100g mąki pszennej
  • 50g płatków owsianych
  • 60g cukru
  • 90g masła

Dodatkowo:

  • ok. 500g lub więcej truskawek (tyle, aby przykryły powierzchnię ciasta)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo po jednym jajku.
  3. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać maślankę na przemian z mąką. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 24x 35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ciasta wyłożyć owoce. Z góry posypać kruszonką.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50min, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ucierane ciasto z owocami

Ucierane ciasto z owocami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony