Sernik na orzechowo- czekoladowym cieście

Pyszny, zwarty sernik na grubym, orzechowo- czekoladowym spodzie. Masa serowa wzbogacona jest o kawałki czekolady i skórkę cytrynową, która nadaje masie lekko cytrynowy posmak. Sernik dodatkowo zdobi dekoracja z czekoladowej bitej śmietany.

Składniki na ciasto i masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 80g masła lub margaryny
  • 80g cukru
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 750g twarogu z wiaderka lub Quark
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 4 jajka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 50g czekolady gorzkiej

Do dekoracji:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wymieszać ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Wmieszać czekoladę z orzechami i proszkiem.
  3. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Wyciągnąć z piekarnika.
  6. Przygotować masę serową. Czekoladę posiekać na dość grube kawałki. Odstawić na bok.
  7. Ser, cukier, budyń w proszku, jajka, skórkę z cytryny zmiksować mikserem na gładką masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
  8. Masę serową wylać na ciasto. (Ciasto może być ciepłe). Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  9. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  10. Sernik wstawić na co najmniej 3 godz. do lodówki, a najlepiej na noc.
  11. Ganache ubić. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować brzeg sernika.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

kilkanaście godzin
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 1 godz. 15 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Sernik na orzechowo- czekoladowym cieście

Sernik na orzechowo- czekoladowym cieście

Sernik na orzechowo- czekoladowym cieście

Sernik na orzechowo- czekoladowym cieście

Powiązane przepisy