Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

sernik z mango

Delikatny sernik z dodatkiem puree z mango. W masie serowej mango jest słabo wyczuwalne lub w ogóle nierozpoznawalne. Jednakże sernik ma dzięki niemu nietypowy smak i jest wilgotny. Jeśli chcecie podkreślić smak tego owocu w serniku, koniecznie powinniście udekorować go plasterkami mango i/ lub polać go musem z mango.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 125g margaryny
  • 60g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
  • 500g puree z mango*
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde na 500ml mleka)
  • 150g cukru

Dodatkowo:

  • 1 mango do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również bok tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową. Twaróg, puree z mango, jajka, budynie w proszku i cukier przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Masę serową wylać do tortownicy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C.
  6. Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na całą noc.
  7. Mango umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Plasterki ułożyć na brzegu sernika. Pozostały, niewykorzystany miąższ zmiksować na puree i przed podaniem polać kawałki sernika.

Smacznego.

Uwaga:

* 2 duże, dojrzałe mango należy umyć, obrać i oddzielić miąższ od pestki. Miąższ zmiksować na gładką masę i odważyć 500g.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

sernik z mango

sernik z mango

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Monika

    co można dodać zamiast budyniu w proszku? można jakoś zrobić mieszankę żeby nie używać maki/skrobi kukurydzianej?

  • Gość - Magda

    Nie upiekł mi się ten sernik, ser był surowy. Zrobiłam wszystko tak jak wyżej i nie udał się. Już myślałam, że to wina sera, ale wyraźnie pisze żeby wziąć twaróg z wiaderka tak też zrobiłam (kupiłam nawet troszkę lepszej marki), chociaż wszędzie piszą żeby serniki piec z kostek a nie z wiaderka. I święta bez ciasta :(

  • Gość - Joanna

    Kaziulko wydaje mi się, że puree truskawkowe też może być.

  • Gość - kaziulka

    Witam, czy mango można zastąpić truskawkami? Ewentualnie jakim innym owocem? Pozdrawiam.

  • Gość - Joanna

    Mariko jest napisane w pkt. 3 "budynie w proszku". Do sernika nie gotuje się budyniu, a jeśli w innych przepisach byłoby to koniecznie to będzie to wyraźnie napisane 8)

  • Gość - Marika

    Witam. Czy ten budyń mam zrobić czy dodać do masy serowej w proszku?

  • Gość - Łucja

    serniczek pyszny :) byliśmy zachwyceni!

  • Gość - Ania

    Zobaczyłam ten przepis i postanowiłam go wypróbować po raz pierwszy. Upiekłam go na Święta Bożonarodzeniowe. Wszyscy byli pod wrażeniem jego wyglądu jak i smaku..robiłam wiele serników ale z tego przepisu wyszedł mi najlepiej :) Polecam bardzo! I dziękuję za udostępnienie tego łatwego przepisu na tak cudowne ciasto! ;)

  • Gość - Łucja

    wspaniały sernik :) zrobię go na święta !! pozdrawiam!

  • Gość - Majana

    Jaki słonecznie żółciutki! Piękny i z pewnoscią pyszny. :)
    Cudowne zdjęcia.
    Pozdrawiam:)

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony