Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tarte Tatin

Tarte Tatin to odwrócona, francuska tarta w klasycznej wersji z jabłkami. Skarmelizowane jabłka zapiekane są pod ciastem kruchym, a po upieczeniu ciasto odwraca się tak, że jabłka znajdują się na górze. Tartę można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Według mnie najlepsza jest ciepła z gałką lodów waniliowych lub kleksem z bitej śmietany.

Tarte Tatin piecze się w piekarniku w specjalnej formie lub na patelni. Powinna to być patelnia metalowa lub żeliwna i z taką samą rączką. (Rączka nie może być plastikowa, drewniana itp. chyba, że można ją odkręcić). Można również przygotować tartę w taki sposób jak ja to zrobiłam, a mianowicie jabłka z karmelem przygotować na zwykłej patelni, a następnie przełożyć je do okrągłej formy żaroodpornej, przykryć ciastem kruchym i upiec.

Forma lub patelnia powinna mieć średnicę ok. 26cm.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 30g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek*
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50ml wody
  • 100g cukru
  • 40g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min.
  2. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Od razu skropić sokiem z cytryny.

2

  1. Do dużej patelni wlać wodę i dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy cukier się rozpuści należy przestać mieszać i poczekać, aż cukier się skarmelizuje na złoty kolor. (Ewentualnie można poruszać patelnią).

3

  1. Dodać masło. (Całość przez chwilę będzie się pienić). Wymieszać, aż masło się rozpuści. Dodać jabłka i smażyć, aż sok z jabłek wyparuje, jabłka będą półmiękkie i obtoczą się w karmelu. (Trwa to w zależności od rodzaju jabłek ok. 20min.).

4

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
  2. Jabłka pozostawić na patelni lub przełożyć do okrągłej formy żaroodpornej wysmarowanej masłem.

5

  1. Ciasto kruche wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej na wielkość patelni (lub formy). Ciasto ułożyć na chłodnych lub lekko ciepłych jabłkach. Brzeg ciasta wcisnąć pomiędzy patelnię (formę) a jabłka.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. Po upieczeniu oddzielić od razu nożykiem ciasto od formy.

6

  1. Na formie ułożyć paterę (lub duży talerz) i zdecydowanym ruchem odwrócić na nią ciasto. (Uwaga, aby się nie poparzyć).
  2. Podawać najlepiej na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Smacznego.

* Najlepsze są jabłka twarde, kwaskowate np. szara reneta, antonówka, gala. Dałam galę.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Tarte Tatin

Tarte Tatin

Tarte Tatin

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony