Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort bombonierka

Tort w kształcie pudełka na czekoladki. Przygotowałam go z biszkoptu upieczonego jak na roladę, pociętego na kawałki i przełożonego masą chałwową. Konstrukcja jest bardzo prosta. Prostokątne ciasto, którego brzeg podwyższyłam ciasteczkami. Całość obłożyłam masą cukrową. Środek wypełniłam domowymi pralinkami, na które przepisy znajdziecie na stronie. Jedne to „Pralinki karmelowo- czekoladowe”, a drugie to „Pralinki z płatków kukurydzianych”.

Tort jest mały. Ma wymiar ok. 15x 18cm. Można pokroić go na ok. 16 cienkich, małych kawałków. (Kroiłam wszerz i każdy kawałek jeszcze na pół). Ciasto jest smaczne, ale ciężkie, maślane i nie da się go dużo zjeść. Chciałabym zwrócić uwagę na sporą ilość masy w cieście. Proponuję biszkopt przekładać nie za grubo masą. (Ja przełożyłam i obłożyłam biszkopt całą masą, a do „sklejenia” ciasteczek zrobiłam nową masę, ale jest to niepotrzebne. Masy jest na tyle dużo, że wystarczy jej na wszystkie części).

Tort należy przygotować co najmniej dzień wcześniej.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Masa maślana:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 400g masła
  • 200g chałwy waniliowej

Poncz:

  • 1 szklanka mocnej, czarnej herbaty
  • 1 łyżeczka cukru
  • ewentualnie 30ml spirytusu

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. (Dodając mąkę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Masę rozłożyć na dużej blasze z piekarnika (ok. 32x 40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 12 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto odwrócić (najlepiej na papier do pieczenia, żeby nie przykleiło się do blatu), ściągnąć delikatnie papier i pozostawić do ostygnięcia.

21

  1. Ciasto pociąć na cztery części.

22

  1. Przygotować masę maślaną. Jajka (całe) i cukier ubić mikserem na parze. (Ubijać ok. 5- 10min.). Następnie miskę z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką masę. Dalej miksując, dodawać do masła stopniowo ostudzoną masę jajeczną. Masę podzielić na pół. Do połowy dodać rozdrobnioną chałwę i zmiksować.
  2. Herbatę wymieszać z cukrem i ostudzić. Na końcu dodać alkohol.
  3. Na paterze lub desce ułożyć pierwszy kawałek biszkoptu. Delikatnie łyżką polać go zimnym ponczem, nałożyć trochę masy chałwowej i ją rozsmarować. Przykryć drugim biszkoptem, polać ponczem i rozsmarować trochę masy chałwowej. Tak samo przełożyć trzeci biszkopt i przykryć czwartym. Całość posmarować częścią masy maślanej (bez chałwy). Ciasto wstawić do lodówki, aby masa stwardniała i tort zrobił się stabilny.
  4. Kolejno zbudować murek z wafelków, sklejając je masą. Wafelki posmarować w koło masą. Ciasto włożyć do lodówki.

23

24

25

26

  1. Przygotować masę cukrową i pofarbować ją według uznania.
  2. Ciasto obłożyć masą cukrową. (Masą cukrową obłożyłam najpierw dół, jak widać na zdjęciach, a kolejno zrobiłam paseczki i pokryłam nimi wafelki). Dodatkowo zrobić pokrywkę, wycinając z masy cukrowej prostokąt wielkości tortu, ozdobić ją i pozostawić (np. na całą noc lub dłużej) aż wyschnie. (Nie rozwałkowywać za cienko. Pokrywa będzie bardzo delikatna i po wyschnięciu należy obchodzić się z nią ostrożnie, aby nie pękła).
  3. Na następny dzień poukładać w środku pudełka czekoladki i przykryć delikatnie pokrywką.

Smacznego.

Uwaga:
1 szklanka= 250ml.

tort bombonierka

Tort bombonierka

tort bombonierka

tort bombonierka

tort bombonierka

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Taka ilość zakwasu jest wystarczająca.
To zrób z innymi ziarnami, aby nie zmieniać proporcji.
Doroto z wodą. Dodaj wszystko z miski.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
Początek strony