Kakaowe ciasto z owocami i kruszonką

Miękkie, babkowe ciasto kakaowe na jogurcie z owocami sezonowymi i pyszną, czekoladową kruszonką. Ciasto zrobiłam ze świeżymi truskawkami i był to bardzo dobry wybór. Owoce dodają soczystości, a kruszonka z dodatkiem płatków owsianych i czekolady jest mega chrupiąca. Również możecie użyć innych owoców, ponieważ ciasto jest dość gęste i powinno udźwignąć dowolne owoce. Jabłka, gruszki, czy brzoskwinie proponuję pokroić w ósemki lub kostkę.

Wydaje mi się, że na drugi, czy trzeci dzień ciasto jest jeszcze smaczniejsze.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto ucierane:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, temperatura pokojowa
  • 125 ml jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa
  • 350 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 800 g świeżych truskawek (najlepiej średniej wielkości)

Kruszonka:

  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g płatków owsianych (u mnie górskich)

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować masłem/ margaryną i posypnej mąką). Odstawić na bok.
  2. Przygotować kruszonkę: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. W innej misce wymieszać mąkę z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość wymieszać łyżką. Odstawić na bok lub wstawić do lodówki.

2

3

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.

4

  1. Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Najlepiej przesiać i odstawić na bok. Odmierzyć jogurt i olej.

5

  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać w odstępach po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo olej z jogurtem. Następnie na najniższych obrotach lub mieszająć szpatułką, dodać mąkę z kakao w 3 porcjach mieszając krótko, tylko do połączenia składników.

6

  1. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Ułożyć truskawki. Truskawki posypać kruszonką. (Jest jej dość dużo).

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

Ciasto przed i po upieczeniu:

8

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Kakaowe ciasto z owocami i kruszonką Kakaowe ciasto z owocami i kruszonką Kakaowe ciasto z owocami i kruszonką