Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik z puree truskawkowym

Bardzo delikatny sernik upieczony na serku marcarpone z dodatkiem czerwonego budyniu, dzięki któremu masa serowa ma ładny, delikatnie różowy kolor. Sernik pokryty jest grubą warstwą zmiksowanych truskawek.

Uwaga: W wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną, uniwersalną mąką bezglutenową i upewnić się, że wybrany budyń i proszek do pieczenia są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 125g masła (lub margaryny)
  • 60g cukru
  • 200g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500g serka marcarpone
  • 500g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub Quark
  • 100g cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu truskawkowego bez cukru (w zastępstwie inny czerwony lub waniliowy)

Dodatkowo:

  • 300g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 75g masła
  • 120g cukru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również bok tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Mascarpone, twaróg, cukier i jajka zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodać budyń (proszek).
  4. Masę serową wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 min. w temperaturze 175°C. (Sernik bardzo mocno wyrasta. Należy studzić go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godz. lub na noc).
  5. Przygotować puree truskawkowe. Truskawki zmiksować na puree. (Mrożone truskawki wcześniej rozmrozić). Dodać cukier, sok z cytryny i masło. Całość zagotować. Osobno wymieszać budyń z 4 łyżkami wody. Do gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje.
  6. Puree wyłożyć od razu na sernik. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 2 godz.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

50- 60 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

kilkanaście godzin
porcje

Liczba porcji:

około 16- 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Sernik z puree truskawkowym

sernik z puree truskawkowym

Sernik z puree truskawkowym

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony