Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort bezowy z kremem czekoladowym

Delikatne blaty bezowe przełożone są kremem przygotowanym z gorzkiej czekolady i słodkiej śmietany. Beza jest chrupiąca z zewnątrz, a w środku miękka i ciągnąca. Całość udekorowana jest świeżymi malinami, które doskonale pasują do słodkiej bezy i kremu.
Blaty bezowe i śmietanę z czekoladą najlepiej przygotować dzień (lub dwa) przed złożeniem tortu. Gotowe blaty bezowe należy przechowywać w suchym miejscu.

Składniki:
2 blaty bezowe:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 170g cukru
  • 1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Krem czekoladowy:

  • 500g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 300g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • ok. 125g malin

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (funkcja z termoobiegiem).
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18cm. (Zrobić odstęp między okręgami). Papier odwrócić na drugą stronę.
  3. Przygotować bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
  4. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku 1,5 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie ciągnąca).

2

  1. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Schłodzoną śmietanę ubić. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z kształcie gwiazdki.
  3. Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Udekorować połową śmietany, wyciskając kleksy jeden koło drugiego. (Można również śmietanę rozłożyć łyżką).

3

  1. Nałożyć drugi blat bezowy i udekorować resztą śmietany. Na końcu ułożyć maliny.
  2. Tort wstawić do lodówki. (Tort bezowy można podawać od razu. Można go również schłodzić w lodówce. Nie jest jednak trwały i powinien być zjedzony w dzień przełożenia).

Smacznego.

Tort bezowy z kremem czekoladowym

Tort bezowy z kremem czekoladowym

tort bezowy z kremem czekoladowym

Tort bezowy z kremem czekoladowym

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Olu skorzystaj z przelicznika form do pieczenia. Znajdziesz go w menu z lewej strony w kategorii: "Przydatne linki".

  • Ola

    Tort jest przepyszny, ale teraz chcę zrobić tort dużo większy, powiedzmy ze średnicą 28 cm. Jak Pani myśli, powiększyć ilość składników 2-krotnie czy lepiej 3-krotnie?
    Dziękuję i pozdrawiam

  • Joanna

    Karolino ogrzej na małej mocy palnika, a następnie pozostaw do ostygnięcia (możesz włożyć na chwilę garnek do zimnej wody). Jak już nie będzie ciepłe to ubij chwilę z dodatkiem cukru pudru.

  • Karolina

    Po nocy w lodówce śmietanka z czekoladą zmieniły się w kamień!
    Da się to uratować czy robić od nowa, z czekolady z mniejszą ilością kakao?

  • Joanna

    Karolino za duży procent kakao. Tak, możesz pod koniec ubijania dosłodzić cukrem pudrem.

  • Karolina

    Dzień dobry,
    przygotowuję krem (z podwójnej porcji).
    Rozpuściłam czekoladę 90% kakao w kremówce. Masa jest gęsta i w ogóle nie jest słodka. Czy podczas ubijania mogę dodać np cukier puder żeby jednak trochę ją dosłodzić?

  • Joanna

    Moniko blaty powinny być przechowywane w suchym miejscu. Wilgotne powietrze wpływa na nie negatywnie (ich powierzchnia zrobi się klejąca, zmięknie). Także krem, którym są przełożone ma na nie ogromny wpływ. Bita śmietana po pewnym czasie spowoduje rozpuszczanie się bezy (będzie właśnie podchodzić wodą). Tak samo jest z tym przepisem. Torcik nie jest trwały. Można go przez jakiś czas schłodzić w lodówce, ale powinien być zjedzony w tym samym dniu, w którym został przełożony.

  • Monika

    Witam! Przymierzam sie do zrobienia tego tortu na urodziny corki. Wyglada oblednie, natomiast mam pewne obawy, bo juz kilkakronie robilam blaty bezowe i podchodza mi po jakims niedlugim czasie roztopionym cukrem. Zastanawiam sie wiec co robie zle? Dziekuje za odpowiedz.

  • Joanna

    sweetcherimoya znalazłam ją w niemieckim sklepie meblowym Höffner. Akurat trafiłam. Później już ich nie widziałam.
    Magdo samo termo.

  • sweetcherimoya.blogspot.com

    Krem powalił mnie na kolana. Pozwoliłam sobie wykorzystać przepis u siebie w nieco zmodyfikowanej wersji.
    Powiedz jeszcze gdzie kupiłaś paterę?

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony