Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto kokosowe z masą jagodową

Przepis na letnie ciasto ze świeżymi jagodami lub borówką amerykańską. Poza sezonem można użyć również owoców mrożonych. Dolna część ciasta to dość zwarte, mocno kokosowe ciasto. Górna część natomiast jest bardzo delikatna i intensywnie jagodowa (borówkowa). Masa zrobiona została z owoców, serka mascarpone i bitej śmietany.
Ciasto jest zgodne z dietą rozdzielną.

Składniki:
Ciasto kokosowe:

  • 45g mąki pszennej
  • 45g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g wiórków kokosowych
  • 70g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 20ml koniaku (można pominąć)
  • 150ml wody

Masa jagodowa (borówkowa):

  • 250g serka mascarpone
  • 500g jagód (lub borówki amerykańskiej) + ewentualnie do dekoracji
  • 50g cukru pudru
  • 5 listków żelatyny (lub 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wiórki kokosowe zalać 150ml wrzącej wody, przykryć i odstawić na godzinę do napęcznienia.
  2. Mąkę wsypać do dużej miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Dodać wiórki i koniak. Całość wymieszać.
  3. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. (Sprawdzić ciasto patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę jagodową. Jagody (borówkę) umyć, osuszyć i zmiksować np. blenderem. Dodać cukier puder i serek mascarpone. Wymieszać na gładką masę.
  6. Żelatynę namoczyć w ok. 6 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5min. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści, a następnie wymieszać z masą jagodową. (Aby zapobiec powstaniu grudek, najlepiej dodać dwie łyżki masy do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać). Masę pozostawić, aż zacznie tężej. (Można wstawić ją do lodówki, sprawdzając od czasu do czasu, czy tężeje).
  7. Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do tężejącej masy jagodowej.
  8. Ciasto kokosowe przełożyć do tortownicy lub zacisnąć wokół niego obręcz do tortu. Wyłożyć masę. Na górę można poukładać parę jagód jako dekorację.
  9. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3godz.
Smacznego.

Przepis na spód ciasta pochodzi z książki: Ingrid Schlieske „Backbuch zum Trennkost”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto kokosowe z masą jagodową

Ciasto kokosowe jagody

Ciasto kokosowe z masą jagodową

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony