Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Torcik z płatkami kukurydzianymi

Delikatny, lekki i pyszny torcik w sam raz na ciepłe dni. Mocno chrupiący spód z płatków kukurydzianych i białej czekolady pokryty jest pyszną, kremową warstwą jogurtowo- śmietanową, do tego świeże owoce sezonowe i galaretka.

Jest to przepis bezglutenowy, jeśli wybierzemy płatki kukurydziane i czekoladę bez dodatku glutenu. 

Składniki:
Spód:

  • 100g płatków kukurydzianych (corn flakes)*
  • 50g migdałów w płatkach
  • 250g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania)*

Warstwa jogurtowa:

  • 300g jogurtu greckiego
  • 70g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 listki żelatyny (= 2 ¼ płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%

Dekoracja:

  • 20g migdałów w płatkach
  • 20g płatków kukurydzianych (corn flakes)*
  • 50g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania)*

Dodatkowo:

  • truskawki ok. 300g (lub inne owoce sezonowe)
  • galaretka (u mnie truskawkowa)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód ciasta. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki i migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Masę ugnieść i wyrównać w formie. Wstawić do lodówki.
  2. Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki i migdały i dokładnie wymieszać. Przy pomocy dwóch łyżek (lub rąk) zrobić kleksy z płatków i układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
  3. Przygotować warstwę jogurtową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Jogurt wymieszać dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki.
  4. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na plasterki i ułożyć na warstwie jogurtowej.
  5. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretką zalać truskawki. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz. Kolejno na galaretce ułożyć przygotowane kleksy z płatków.

Smacznego. 

W wersji bezglutenowej należy upewnić się, że płatki kukurydziane i czekolada nie zawierają glutenu. Należy wybrać płatki kukurydziane bez dodatku słodu jęczmiennego. 

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Torcik z płatkami kukurydzianymi

Torcik z płatkami kukurydzianymi

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Marzena

    Witam, ciasto bardzo pyszne, ale ciężko się kroi, twrdy spod. Czy można dodać coś do czekolady aby tak nie twardniala?
    ?

  • Myślę, że można by było dodać 10g masła i 10g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%. Wszytko razem roztopić w kąpieli wodnej.

  • Gość - Irenka

    Nono i zyskałam plusa ze strony teściowej^^od razu chciała przepis!Aha, i pytała co ja tam dałam na spód orzechy jakieś..?:D a to migdały swoje zrobiły, hehe. Spód wyszedł twardawy, ale stwierdziłyśmy, ze można dodać trochę mleka do rozpuszczanej czekolady, a i więcej żelatyny też nie zaszkodzi dać, bo robiłam na szybko z rana i słabo stężało.Ogólnie pyszota!!!

  • Gość - Joanna

    Lucyno jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej znajdziesz w tym artykule:
    Kliknij na ten link
    Do roztopionej czekolady należy dodać płatki kukurydziane i migdały w płatkach. Wymieszać i wyłożyć do formy.

  • Gość - Lucyna

    Witam
    Bardzo mi się podoba wykonanie tego ciasta ale nie bardzo rozumiem wykonanie spodu jak dokładnie to ma byc. Proszę o dokładniejsze wyjaśnienie jego zrobienia?

  • Gość - Maja

    Ciasto super, polecam:)Spód rzeczywiście twardy i ciężko się kroi, ale wystarczy trochę siły i dobry nóż. Ja zamiast truskawek użyłam borówek i galaretki z owoców leśnych-pycha!:)

  • Gość - Kokosanka

    Zrobiłam. REWELACJA! Rodzinka zachwycona. Polecam ten przepis.

  • Gość - Ola

    Nie wiem dlaczego, ale ciasto mi nie stężało. Nie da sie go pokroic, jest niezastygniete. Ktos mi powie dlaczego ? Zelatyny dodalam zgodnie z przepisem

  • Gość - Joasia

    Jutro przyjeżdża teściowa...zgadnijcie jakie robię ciacho?!;P Po raz kolejny...UWIELBIAM!

  • Gość - Karolina

    Ok. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam. :D

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Rewelacja! Zrobiłam dzisiaj zebrę z tego przepisu i wyszła idealna, mięciutka, p...
Olga, tak, można.
(Ja piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blat...
Dzień dobry, ja się chciałam zapytać czy jak Pani piekła po 3 blaty jednocześni...
Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony