Jogurtowiec z płatkami kukurydzianymi

Delikatne, lekkie i pyszne ciasto jogurtowe bez pieczenia w sam raz na ciepłe dni. Mocno chrupiący spód z płatków kukurydzianych i białej czekolady pokryty jest pyszną, kremową warstwą jogurtowo- śmietankową, do tego świeże owoce sezonowe i galaretka.

Składniki:

Spód:

  • 100 g płatków kukurydzianych*
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 250 g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania, u mnie jest to biała)

Warstwa jogurtowa:

  • 300 g jogurtu greckiego, temperatura pokojowa
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 listki żelatyny (lub 2,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dekoracja:

  • 20 g migdałów w płatkach
  • 20 g płatków kukurydzianych
  • 50 g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania)

Dodatkowo:

  • truskawki ok. 300 g (lub inne owoce sezonowe)
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki kukurydziane z migdałami i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  3. Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki kukurydziane z migdałami i wymieszać. Przy pomocy dwóch łyżek lub rąk zrobić kleksy z płatków i układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do lodówki.
  4. Przygotować warstwę jogurtową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Jogurt wymieszać trzepaczką dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca, dodać dwie łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki, aby masa stężała.
  5. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na plasterki i ułożyć na warstwie jogurtowej.
  6. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie lekko tężeć wylać na owoce. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Następnie na galaretce ułożyć przygotowane kleksy z płatków.

Uwagi:

* Jeśli ciasto ma być bezglutenowe, należy wybrać płatki kukurydziane bez dodatku glutenu np. firmy Nestle i upewnić się, że pozostałe, wybrane składniki są również bezglutenowe.

Przy krojeniu ciasta należy nożem mocno naciskać na spód, aby go pokroić. Jest bowiem bardzo twardy.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Jogurtowiec z płatkami kukurydzianymi Jogurtowiec z płatkami kukurydzianymi Jogurtowiec z płatkami kukurydzianymi