Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Panforte kawowe

Szukając prostego do przygotowania deseru, natrafiłam na ten przepis. Właściwie jest to włoski deser przygotowywany zazwyczaj na Boże Narodzenie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić go w ciągu roku :). Nie powinniście mieć żadnego problemu z jego przygotowaniem.

Deser jest napakowany suszonymi owocami i orzechami. Jest lekko klejący i ciągnący. Dodany do niego alkohol jest zdecydowanie wyczuwalny.

Składniki:
Dzień wcześniej:

  • 200ml zaparzonej kawy (dowolnej, np. z ekspresu lub rozpuszczalnej)
  • 100ml likieru kawowego lub wódki
  • 200g suszonych owoców (wg uznania; u mnie morele, śliwki i rodzynki)

Następnego dnia:

  • 100g cukru
  • 175g płynnego miodu
  • 100g masła
  • 100g suszonych fig
  • 250g mąki pszennej
  • 50g kakao + do posypania
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 70g orzechów laskowych
  • 70g orzechów włoskich
  • 70g migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Kawę wymieszać z likierem (wódką). Dodać 200g suszonych owoców, wymieszać, przykryć i pozostawić na całą noc do napęcznienia.
  2. Na drugi dzień odlać płyn. (Płynu nie wylewać! Odstawić na bok). Owoce posiekać drobno.
  3. Cukier, miód, masło i posiekane owoce przełożyć do garnka. Podgrzewać stopniowo, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na bok.
  4. Figi, orzechy i migdały pokroić drobno.
  5. Mąkę wymieszać z kakao, kawą rozpuszczalną i przyprawami. Dodać do podgrzanej masy razem z figami, orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Całość wymieszać. Powstała masa nie może być sucha. Powinna być raczej klejąca. Jeśli będzie potrzeba, należy dodać trochę (maksymalnie 100ml) kawy z likierem, odlanej z namoczonych owoców.
  6. Tortownicę o średnicy 26- 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Wyrównać.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 160°C (termoobieg: 140°C). Pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia, posypać kakao i pokroić w cienkie paski lub kwadraty.
  8. Przechowywane w suchym i zimnym miejscu utrzyma się przez 2- 3 tygodnie.
Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Lust auf Genuss”- Schokolade & Kaffee.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Panforte kawowe

 

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony