Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babka ponczowa z kremem mascarpone

Jest to przepis na drożdżową, mocno wilgotną babkę. Przepis na ciasto i poncz zaczerpnęłam z „Kuchni Polskiej” wydanie z roku 1970, zmieniając tylko sposób wykonania. Oczywiście można pozostać przy oryginalnej wersji, ale ja chciałam, żeby to było coś więcej niż zwykłe ciasto drożdżowe, mocno nasączone i dodałam do niego delikatny krem z serka mascarpone. Ma to swoje zalety. Krem sprawia, że ze zwykłej babki otrzymamy eleganckie ciasto, wzbogacone w smaku. Poza tym chcąc przełożyć babkę kremem, musimy ją dwukrotnie przekroić. Przekrojona babka daje się dużo łatwiej nasączyć niż taka w całości. W rezultacie otrzymamy pyszną w smaku, bardzo mocno wilgotną babkę. Proponuję również polać ją roztopioną czekoladą i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 250ml mleka
  • 4 jajka
  • 150g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 20g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 40g świeżych drożdży

Poncz:

  • niepełne 1,5 szklanki wody (ok. 350ml)
  • 200g cukru
  • sok z cytryny do smaku (dałam z połowy cytryny)
  • rum, wódka, spirytus według uznania

Krem z mascarpone:

  • 250g serka mascarpone
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100g białej czekolady

Polewa:

  • 100g białej czekolady i 150g gorzkiej lub mlecznej
  • 2 łyżeczki oleju

Dodatkowo:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Miękkie masło utrzeć mikserem z resztą cukru na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym żółtku. Kolejno zmienić w mikserze ubijaki na mieszadła hakowe do wyrabiania ciasta. (Można użyć również robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta). Dodać wyrośnięty zaczyn i resztę mąki. Początkowo miksować na niskich obrotach, kolejno zwiększyć na wysokie i miksować do uzyskania elastycznego ciasta. 
  4. Skórkę pomarańczową posiekać drobno i oprószyć mąką.
  5. Osobno ubić białka ze szczyptą soli, dodać do ciasta razem ze skórką pomarańczową i delikatnie zagnieść całość ręką. (Ciasto powinno być gładkie, lśniące i zawierać dużo pęcherzyków powietrza).
  6. Ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Ciasto powinno wypełnić ok. połowę formy. Ja użyłam o średnicy 24cm). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. (Przy formie na babkę o średnicy 24cm, po wyrośnięciu ciasto powinno wypełnić całą formę).
  7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50min. w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Jeśli ciasto przyrumieni się za szybko podczas pieczenia, można przykryć go z góry folią aluminiową). Po upieczeniu ciasto pozostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na noc).
  8. Przygotować poncz. Wodę zagotować z cukrem. Wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dodać sok z cytryny i alkohol do smaku.
  9. Babkę wyciągnąć z formy i przekroić poziomo w dwóch miejscach.

02

  1. Przygotować krem. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Serek mascarpone zmiksować krótko z sokiem z cytryny. Dodać zimną, ale jeszcze płynną czekoladę. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Wmieszać delikatnie do sera.
  2. Na paterze lub talerzu ułożyć dolny krążek babki. Nasączyć mocno przygotowanym ponczem. Rozłożyć trochę więcej niż połowę kremu. Przykryć drugim krążkiem. Dobrze go nasączyć. Rozłożyć resztę kremu. W górnym krążku najlepiej zrobić wiele dziurek wykałaczką. (Jeśli zrobimy dziurki, poncz łatwiej wsiąknie do ciasta). Ostatni krążek nałożyć na górę ciasta i go nasączyć.
  3. Białą i gorzką czekoladę roztopić osobno w kąpieli wodnej, każda z dodatkiem łyżeczki oleju. Babkę polać czekoladą i posypać z góry posiekaną skórką kandyzowaną.
  4. Wstawić na 2- 3 godz. do lodówki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 50 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Babka ponczowa z kremem mascarpone

Babka ponczowa z kremem mascarpone

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony