Karmelowy puch

Lekkie ciasto biszkoptowe z bitą śmietanę i karmelem, a pośrodku wilgotne biszkopty nasączone kawą. Ciasto jest puszyste, delikatne, stabilne i nie przesłodzone, pomimo dwóch warstw karmelowych. Polecam szczególnie na uroczystości rodzinne.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Masa migdałowa:

  • 150 g cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 150 g masła
  • 300 g migdałów w płatkach

Bita śmietana:

  • 350 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

Kakaowa bita śmietana:

  • 500 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1,5 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (400 g)
  • ok. 250 ml zaparzonej i ostudzonej kawy*
  • biszkopty podłużne (ok. 200 g)
  • trochę czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników).
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą (lub dno wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Biszkopt oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Przygotować masę migdałową. Cukier, mleko, miód i masło przełożyć na garnka. Podgrzewać, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać migdały, wymieszać i podsmażyć, aż masa trochę zgęstnieje.
  5. Biszkopt włożyć do formy. Na biszkopcie rozsmarować masę krówkową, na nią wyłożyć ciepłą masę migdałową. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować bitą śmietanę. Żelatynę namoczyć w 40 ml zimnej wodzie i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i letnią żelatynę. Bitą śmietanę wyłożyć na warstwę migdałową.
  8. Zimną kawę wlać do głębokiego talerza. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego na bitej śmietanie.
  9. Przygotować kakaową bitą śmietanę. Żelatynę namoczyć w 60 ml zimnej wodzie i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  10. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, kakao i letnią żelatynę. Bitą śmietanę wyłożyć na biszkopty.
  11. Z wierzchu posypać startą czekoladą.
  12. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Uwaga:

* Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.

Źródło: Ciasto inspirowane przepisem Siostry Anastazji.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Karmelowy puch Karmelowy puch