Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pascha wielkanocna na gorąco

Po przygotowaniu paschy wielkanocnej z twarogu, która znikła w ekspresowym tempie, postanowiłam przygotować paschę drugim sposobem. Tym razem skorzystałam z przepisu Agnieszki Kręglickiej.

Sposób ten polega na zrobieniu paschy bez użycia gotowego twarogu, a z samodzielnie przygotowanego sera zrobionego z mleka i śmietany. Taki sposób przygotowania paschy wcale nie jest trudny i pracochłonny, ale wymaga długiego czasu oczekiwania. Powstały bowiem ser musi dobrze ociec na sitku. Dalszy etap przygotowania jest już bardzo prosty. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy ser i bakalie według uznania.
W porównaniu do poprzedniego przepisu na paschę, cała rodzina stwierdziła jednogłośnie, że jednak ta na twarogu jest smaczniejsza i bardziej kremowa.

Składniki:

  • 2 litry mleka (dałam tłuste)
  • laska wanilii
  • 0,5 litra kwaśnej śmietany 18% (lub kefiru)
  • 6 jajek
  • 250g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru pudru (ok. 120g)
  • bakalie (u mnie orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, łącznie 150g)

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół (można wyciągnąć nasiona delikatnie nożem). Wanilię (przeciętą laskę i nasiona) dodać do mleka. Mleko zagotować.
  2. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wlać powoli do wrzącego mleka.
  3. Gotować powoli, mieszając, aż cały płyn się zwarzy i podzieli na ser i serwatkę. (ok. 5min. Uważać, aby mleko nie przywarło do spodu garnka).
  4. Usunąć laskę wanilii i ostudzić.
  5. Cedzak (lub sitko) wyłożyć podwójną warstwą gazy lub ściereczką i odcedzić ser. Pozostawić na parę godzin, a kolejno dobrze odcisnąć. (Ja wolę bardziej wilgotny ser i nie dociskam go za bardzo. Raczej nie polecam zgniatać go za mocno. Za suchy ser sprawi, że pascha będzie również sucha).
  6. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać porcjami ostudzony ser i utrzeć na jednolitą masę. (Można to zrobić w makutrze lub mikserem).
  7. Bakalie posiekać nie za drobno. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką.
  8. Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godz.
  9. Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania.

Smacznego.

Pascha wielkanocna na gorąco

Pascha wielkanocna na gorąco

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony