Keks makowy

Proste ciasto z dużą ilością maku i z dodatkiem bakalii. Wyglądem i smakiem przypomina mi białkowca tylko, że tutaj użyte zostały całe jajka i bakalie. Warto sięgnąć po ten przepis na święta Bożego Narodzenia lub gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (lub 150g)
  • 1 szklanka suchego maku (160g)
  • 1 szklanka cukru pudru (150g)
  • 4 jajka
  • 190g masła lub margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu rumowego lub migdałowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ok. 4 łyżek posiekanych bakalii (u mnie: migdały, rodzynki, orzechy i skórka pomarańczowa)
  • biała czekolada do dekoracji i łyżeczka oleju (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło lub margarynę roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. (Maku nie mielimy).
  3. Bakalie posiekać i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  4. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z makiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Kolejno dodać roztopiony tłuszcz i aromat.
  5. Mikser wyłączyć i delikatnie wmieszać bakalie.
  6. Ciasto wyłożyć do formy keksowej (u mnie o długości 30cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Ciasto można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z olejem i posypać makiem.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przepis pochodzi z „Poradnika domowego 11/97”

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 50 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Keks makowy

Keks makowy

Keks makowy

Powiązane przepisy