Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort kawowy z wiśniami

Delikatny tort dla wielbicieli kawy. Pyszna, aksamitna masa kawowa z delikatnym, kawowym biszkoptem nasączonym kawą. Do tortu dodałam dużo kawy. Tort miał być kawowy, to jest kawowy ;). Cały tort jest bardzo delikatny, poza cienkim, chrupiącym ciastem kruchym na samym dole. Dodatkowo dla przełamania smaku kawy dodawał smak wiśniowy. W torcie znajdziecie wiśnie z kompotu, dżem wiśniowy i kwaskową galaretkę przygotowaną na soku z wiśni. Całość pyszna, delikatna, nie za słodka i rozpływająca się w ustach.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 90g mąki pszennej
  • 30g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 60g masła

Biszkopt kawowy:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Poncz:

  • ok.1,5 szklanki posłodzonej kawy (na 1 szklankę wody dałam łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczki cukru)

Masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • ½ litra mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku (= 6 listków żelatyny)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • ok. 4 łyżek dżemu wiśniowego (lub np. leśnego)
  • okrągłe biszkopty (ok. 19 sztuk)
  • 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku (= 3 listki żelatyny)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, cukier puder, żółtko i masło zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, na co najmniej 30min.
  2. Ciasto wykleić w tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować biszkopt. Kawę rozpuścić dokładnie w 3 łyżkach gorącej wody. Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku, a następnie po łyżeczce ostudzonej kawy. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej (delikatnie mieszając łyżką drewnianą lub miksując na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników).
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu przekroić na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  6. Przygotować poncz. Ostudzić.
  7. Wiśnie ze słoika odsączyć na sitku. Odmierzyć ¼ litra soku z wiśni.
  8. Ciasto kruche ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu lub włożyć do tortownicy. (Jeśli macie obręcz to tortu, to polecam jej użyć. Tort jest wysoki i obręcz tortownicy raczej będzie za niska, aby zmieściła galaretkę, która jest na górze. Jeśli nie macie obręczy do tortu, to można wydłużyć bok tortownicy kilkakrotnie zwiniętą folią aluminiową).
  9. Na cieście kruchym rozsmarować dżem.
  10. Część ponczu przelać do płaskiej miseczki. Biszkopty zanurzać na krótko w kawie i układać na dżemie.

02

  1. Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ok. 1 ½ szklanki mleka zagotować z 2 łyżeczkami kawy. (Dokładnie mieszać, aby kawa się rozpuściła). Budyń wymieszać z cukrem i resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. (Budyń powinien być zimny i lekko tężejący). Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  2. Połowę masy wyłożyć na biszkopty. Przykryć jednym krążkiem biszkoptu kawowego. Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę pozostałem masy, ułożyć parę odsączonych wiśni (dałam 30sztuk) i na nie resztę masy. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Biszkopt nasączyć ponczem. Całość wstawić do lodówki.
  3. W tym czasie przygotować galaretkę wiśniową. W tym celu namoczyć 2 łyżeczki żelatyny w proszku w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5min. Odmierzone ¼ litra soku z wiśni mocno podgrzać. Wymieszać dokładnie z żelatyną, aż żelatyna się rozpuści. Ostudzić. Gdy zacznie lekko tężeć, rozprowadzić na górze tortu.
  4. Ciasto wstawić ponownie do lodówki na parę godzin (lub na noc).

Smacznego.

tort kawowy z wiśniami

tort kawowy z wiśniami

tort kawowy z wiśniami

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Ania

    Zrobilam to ciasto i musze przyznac ze moj maz nie byl nim zachwycony;( w przeciwienstwie do innych ciast z masa maslana nie posiada ono wyrazistego smaku, byc moze zrobienie budyniu z maslem i oddzielnej warstwy ze smietana 35% daloby lepszy efekt.

  • Gość - Anna

    jeszcze dodam że ciasto musi postać całą noc aby ciasto kruche, które jest nas spodzie zmiękło pod wpływem dźemu i dobrze się kroiło:)

  • Gość - Anna

    Tort zrobiłam wyszedł jak na zdjęciu (móju pierwszy w życiu tort:)) oprócz galaretki ale to z mojej winy:)zle zrobiłam przedłużenie tortownicy i galaretka wyciekła:. Dekoracje zrobiłam z bitej śmietany i czekolady. Ludzie byli zachwyceni tortem, gdyż jest mało słodki i bardzo delikatny. Dziękuję za ten przepis!:)

  • Gość - Marta

    Tort zrobiłam na urodziny męża i zamierzam wszystkich zaskoczyć bo mimo, że jestem niewprawioną jeszcze kucharką wygląda na to, że udał się świetnie :) Mąż uwielbia kawę więc mam nadzieję sprawie mu przyjemność. Dziękuję za możliwość zaskoczenia całej mojej rodziny :)

  • Gość - Joanna

    Aniu tort nie jest ani za słodki, ani mdły. Jest lekki i delikatny.

  • Gość - Anna

    Witam,

    Chce ten tort zrobić na urodziny mojego małżonka? Czy tort nie jest za słodki ani mdły? Czy robiąc go powinnam jeszcze ograniczyc cukier?

    pozdrawiam serdecznie

  • Gość - Gabi

    przepis świetny! oprócz tego, że masa budyniowa trochę mi nie wyszła, był naprawdę dobry :)

  • Gość - Joanna

    Gabi możesz.

  • Gość - Gabi

    mam pytanie... czy zamiast robionej przeze mnie galaretki na sam wierzch mogę zrobić galaretkę zwykłą?

  • Gość - grazyna

    to wspanialy przepis ale szczerze bez tych biszkoptow dziekuje i pozdrawiam

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony