Babka kawowa

Babka jest bardzo smaczna i bogata w smaku. Smak kawy jest wyczuwalny, ale też nie jest bardzo intensywny. Dla pogłębienia smaku dodałam, zamiast gorzkiej czekolady, czekoladę kawową. Dodatkowo dżem brzoskwiniowy, którym pokryta jest babka i polewa czekoladowa wzbogacają jej smak. Dlatego polecam z nich nie rezygnować. Babka jest pyszna i raczej nie wilgotna.

Składniki:

Ciasto:

  • 150g masła lub margaryny
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • 300g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g czekolady gorzkiej (dałam kawową)

Dodatkowo:

  • ok. 100g dżemu brzoskwiniowego (najlepszy niskosłodzony)
  • ok. 200g czekolady gorzkiej lub polewy czekoladowej
  • posiekane pistacje do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Czekoladę gorzką (lub kawową) posiekać na małe kawałki.
  3. Żółtka wymieszać np. w kubku dokładnie z kawą. (Mieszać tak długo, aż kawa się rozpuści i powstanie jednolita masa).
  4. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć mikserem z połową cukru i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo jajka z kawą. Dodać startą skórkę z pomarańczy.
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  6. Wmieszać delikatnie do utartej masy.
  7. Osobno ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo resztę cukru. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  8. Na końcu wmieszać delikatnie czekoladę.
  9. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy ok. 22cm, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C. (Sprawdzić patyczkiem).
  11. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na 10 minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  12. Dżem przetrzeć przez sitko i podgrzać. Ciepłym dżemem posmarować babkę. Pozostawić do zastygnięcia.
  13. Babkę polać polewą czekoladową lub czekoladą roztopioną z 2 łyżeczkami oleju w kąpieli wodnej. Z góry posypać pistacjami.

Smacznego.

Przepis pochodzi z gazety: ”Backen nach Großmutters Art” wydanie specjalne magazynu "Frau mit Herz".

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45-50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Babka kawowa

Babka kawowa

babka kawowa