Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

tort samolot

Tort upiekłam na piąte urodziny synka. Nie jest skomplikowany i przyjemnie się go robiło, chociaż jak każdy tort tego typu, jest pracochłonny. Każdego roku planuję jakiś dziecięcy tort, bo wiem, że radość dziecka będzie ogromna.

Tort zrobiłam z dwóch babek piaskowych, odpowiednio pociętych, obłożonych masą budyniową i pokrytych masą cukrową. Poniższy przepis jest tylko przykładem na wykonanie takiego tortu. Przygotowując taki tort, możecie użyć ulubione ciasto ucierane, czy piaskowe i ulubioną masę maślaną lub budyniową.  
Tort w smaku jest trochę za prosty i ze względu na dużą ilość masy cukrowej bardzo słodki. Aby  przełamać słodycz masy cukrowej, należy tort wzbogacić jakimiś dodatkami, przykładowo przeciąć ciasto na pół i przełożyć np. dżemem. Masę budyniową można również zrobić kwaskową dodając do niej trochę soku z cytryny. Myślę, że dobrze pasowałaby tutaj babka tulipan, ze względu na dużą różnorodność smakową tego ciasta.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Upiec dwie babki piaskowe, jedną w keksówce o dł. 30cm, drugą w keksówce o dł. 25cm. (Do ciast dodałam po 1 łyżeczce proszku do pieczenia, aby babki wyrosły ładnie do góry). Babkę w keksówce o dł. 30cm piec krócej, ok. 40min. Babki pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową.
  3. Krótszą babkę wyrównać nożem z góry i zaokrąglić przód.

03

  1. Dłuższą babkę wyrównać z góry i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa placki.

02

  1. Wyciąć trójkąty na skrzydła. 

04

  1. Pozostałe ciasto pociąć na kawałki i masą budyniową przykleić je do końca babki, przedłużając długość samolotu.
  2. Wszystkie części poukładać i całe ciasto posmarować masą.

06

07

08

  1. Przygotować masę cukrową. Małą część odłożyć na bok i zafarbować niebieskim barwnikiem. Resztę masy rozwałkować i obłożyć nią tort. Duże, główne skrzydła można obłożyć masą oddzielnie. (Będzie łatwiej, a poza tym ze skrzydłami tort nie mieścił mi się w lodówce ;), więc zrobiłam skrzydła oddzielnie i przed podaniem ułożyłam je w odpowiednim miejscu. (Wystarczy je przyłożyć, nie ma potrzeby ich doklejania). Niebieską masę cukrową rozwałkować i wyciąć z niej okna i ewentualnie inne ozdoby.

Smacznego Smile.

tort samolot

tort samolot

tort samolot

tort samolot

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony