Rocky Road Cake

Rocky Road Cake, czyli kolorowe pianki marshmallows, herbatniki i orzechy w czekoladzie. To coś w rodzaju batonów czekoladowych. Bardzo szybkie i łatwe do przygotowania, a w dodatku bez pieczenia. Na ich widok pojawia się uśmiech na wszystkich dziecięcych buziach.

Składniki:

  • 175g herbatników*
  • 300g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki Ahornsirup (syropu klonowego) lub golden syrup
  • 150g masła
  • 150g kolorowych, mini pianek marshmallows (mogą być również duże pianki)
  • 150g grubo posiekanych orzechów

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki połamać na kawałki.
  2. W przypadku użycia dużych pianek, należy pokroić je na mniejsze kawałki.
  3. Czekolady połamać na kawałki i razem z syropem i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać herbatniki, pianki i orzechy. Wymieszać.
  4. Formę o wymiarach ok. 25x 25cm wyłożyć folią aluminiową. Gotową masę przełożyć do formy. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  5. Przed podaniem wyciągnąć z formy, ściągnąć folię, posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki.

Uwaga:

  • * W wersji bezglutenowej należy użyć herbatników bezglutenowych i upewnić się, że pozostałe produkty są bezglutenowe.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: „For me”.

Kuchnia:

angielska, amerykańska, australijska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: wysoki
Rocky Road Cake Rocky Road Cake