Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Makowiec według diety rozdzielnej

Czy ktoś z Was jest na diecie rozdzielnej i nie łączy węglowodanów z białkami? Jeśli tak, to mam propozycję makowca z grupy węglowodanowej. Jest prosty i niewyszukany, zbliżony do klasycznego makowca na kruchym cieście. Ciasto i kruszonka to zwykłe, smaczne kruche ciasto. Natomiast masa makowa jest mocno zbita ze względu na brak piany z białek. Jeśli ktoś jest na tej diecie i lubi mak to na pewno będzie zadowolony z tego przepisu. Mimo, że nie jestem na diecie, jadłam z przyjemnością i ze smakiem.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1 żółtko
  • 60g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody

Masa makowa:

  • 300g zmielonego maku
  • 250ml wody
  • 250ml słodkiej, płynnej śmietany
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
  2. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Ciastem wykleić spód tortownicy i bok na wysokość ok. 1 cm. Przygotowaną formę wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować masę makową.
  3. Zmielony mak, śmietanę, wodę i cukier waniliowy wymieszać i gotować na małym ogniu tak długo, aż masa zgęstnieje (płyn odparuje, a mak napęcznieje). Ściągnąć z pieca. Wmieszać miód i pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wyłożyć do tortownicy.
  4. Przygotować kruszonkę. Mąkę, cukier i sól wymieszać. Masło roztopić i od razu stopniowo dodawać go do mąki z cukrem i jednocześnie mieszając delikatnie ręką uformować kruszonkę. Kruszonkę rozłożyć na maku.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60min. w temperaturze 200°C. (Gdyby kruszonka za bardzo się przyrumieniła, narzucić na ciasto z góry folię aluminiową.)

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi z książki: :Backbuch zur Trennkost” Ingrid Schlieske.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 50- 60 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Makowiec według diety rozdzielnej


Makowiec według diety rozdzielnej

Makowiec według diety rozdzielnej

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Powiedziałabym, że grzałka dolna wysiadła lub słabo grzeje.
Tak więc jak obiecałam zrobiłam bezy z dodatkiem galaretki. Do dwóch ubitych bia...
obre pytanie. Trzeba to sprawdzić, bo nie wiem, czy galaretka się rozpuści i na ...
Daję zwykły biały cukier kryształ. Można użyć także drobnego cukru do wypieków.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony