Ciasto czekoladowe z orzechami w karmelu

Ucierane ciasto czekoladowe polane pysznym, słodkim sosem karmelowym z dużą ilością orzeszków ziemnych.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 150 g masła
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 ml mleka, temperatura pokojowa

Karmel:

  • 100 g cukru
  • 75 g orzeszków ziemnych, solonych
  • 150 g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości ok. 25 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia.
  3. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
  4. Dalej miksując, dodawać stopniowo ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę.
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmniejszyć obroty miksera. Mąkę dodać partiami do utartej masy na przemian z mlekiem. Mieszać krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  6. Ciasto przełożyć do keksówki i wyrównać.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 150°C).
  8. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut w formie. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i jeszcze ciepłe ponakłuwać wielokrotnie wykałaczką.
  9. Od razu przygotować karmel: 100g cukru skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać orzechy i śmietanę i tak długo gotować na małym ogniu, aż karmel rozpuści się w śmietanie. (Po dodaniu śmietany, karmel od razu stwardnieje i należy ciągle mieszać, aż się w końcu w śmietanie rozpuści).
  10. Gotowy karmel z orzechami wyłożyć na ciasto. Nakładając karmel, należy dodatkowo robić dziurki wykałaczką, aby karmel mógł wpłynąć trochę w ciasto.
  11. Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Karmel zastyga, ale pozostaje miękki i ciasto dobrze się kroi.

Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis z gazety "Lecker".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto czekoladowe z orzechami w karmelu Ciasto czekoladowe z orzechami w karmelu